Acces gratuit la Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, cu ocazia zilei comemorării victimelor holocaustului

Cu ocazia zilei comemorării victimelor holocaustului, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor (Oradea Heritage) invită publicul interesat în a descoperi noutăţi în cadrul expoziţiei permanente, la Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, situată pe strada Primăriei nr. 25.

Sunt expuse volume de colecţii donate de Comunitatea evreilor din Oradea, care au fost restaurate cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”. Colecţia cuprinde cărţi, albume despre ritualuri şi tradiţii evreieşti, culegeri de texte pentru copii, prima metoda practică de însuşire a limbii ebraice, oral şi scris etc..

Accesul este gratuit în zilele de sâmbătă 29 şi duminică 30 ianuarie, între orele 10.00 – 18.00.

În fiecare an, în 27 Ianuarie, comemorăm victimele Holocaustului. În 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Este o zi universală de comemorare şi a fost propusă de Statul Israel împreună cu alte 89 de state, fiind stabilită în urma Rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Holocaust (din cuvântul grecesc holókauston), este o traducere a termenului ebraic olah, care inseamnă „ardere de tot” și care denumește vechiul ritual iudaic de sacrificiu în care (bucăți de) animale sau plante erau arse pe altar pentru lahve (Elohim).

Acest termen a fost utilizat pentru a descrie uciderea a circa șase milioane de evrei de toate vârstele (nu este cunoscut numărul exact), majoritatea din Europa, dar au fost persecutați și asasinați evrei și în Asia și nordul Africii. Persecuțiile au fost efectuate pe etape, în urma accederii la putere a lui Hitler, guvernul german a adoptat legi prin care evreii erau excluși din societatea civilă, cele mai cunoscute fiind legile Nurnberg din 1935. Victime ale atrocităţilor naziste au mai fost: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi membri ai cultului creștin „Martorii lui Iehova”, toţi etichetaţi drept „duşmani ai statului german”. Au fost ucişi în total 1,5 milioane de copii.

Holocaustul sau Shoah este experienţa negativă de cele mai mari proporţii trăită de aproape trei generaţii şi rămâne cea mai mare traumă socială a secolului al XX-lea. De șaptezeci și șapte de ani instanţele internaţionale şi de stat au dat sentinţe în vederea pedepsirii acelora care au comis de facto acest genocid. Au fost înfiinţate centre de documentare şi fundaţii pentru cercetarea problemei, s-au organizat locuri comemorative „in memoriam” celor care au fost uciși şi schingiuiţi  în localităţile lor natale ori în taberele ororilor umane de la Auschwitz – Birkenau, Matthausen, Bergen-Belsen, Dachau şi altele.

În Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului se aduc aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului. Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului „Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituţii din marile oraşe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care ţin vie amintirea victimelor genocidului.

COMPANIE DE TRANSPORT INTERNAȚIONAL MĂRFURI ȘI LOGISTICĂ din Parcul Industrial Borș
ANGAJEAZĂ ECONOMIST SENIOR
CONDIȚII
Absolvent studii superioare economice
Vechime minim 5 ani in domeniu, cuprinzând toate aspectele activității financiar-contabile
Cunoșterea temeinica a legislației financiar-contabile in vigoare
Cunoștințe de operare MS Office (Word, Excel);
CV se trimite la adresa angajări@inovativlogistic.ro, pentru programare interviu

Alte știri