Activitate dedicată copiilor refugiați din Ucraina dar și celor din sistemul de protecție din Bihor

La inițiativa Asociației Caritas Eparhial Oradea, în parteneriat cu Asociația Smiles, Gaudiopolis Varadiensis și alte organizații membre în grupul ”Bihor pentru Ucraina” a fost organizată o activitate dedicată copiilor refugiați din Ucraina dar și celor din sistemul de protecție din plan județean.

Alexei Shkurat – artist ucrainean care, în cei 9 ani de activitate, în cadrul studioului său din Odessa, „Peach”, a realizat peste 800 de proiecte vizuale – a acceptat propunerea de a coordona un proiect de pictură murală, ca ultimă activitate a Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor, care a funcționat până la 31 mai 2022 în incinta Oradea Shopping Center.

Fiind în Oradea, Alexei a fost dispus ca, sub îndrumarea sa, să fie realizat un desen – simbol de mari dimensiuni, prin care să se sublinieze importanța sprijinului în comunitate dar și legătura dintre România și Ucraina. Această activitate propusă de Asociația Caritas Eparhial Oradea, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului și care a avut loc în cursul zilei de 4 iunie a.c., a atras atenția artistului, care a pregătit conturul mural urmând ca la final să rezulte un desen durabil și luminos, realizat prin creativitatea comună a copiilor.

Această activitate a bucurat inimile a sute de copii.

Asociația Caritas Eparhial Oradea propune, prin nou-înființatul Centru de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CISCRO), mai multe activități și programe pentru aceștia. Peste doar câteva zile vom efectua un tur ghidat al orașului, adresat adolescenților ucraineni, care să-i ajute pe tineri să cunoască mai bine acest oraș (istorie, arhitectură, informații despre personalități celebre care au marcat în mod definitiv evoluția societății orădene). Această activitate va avea continuitate, urmând ca în fiecare zi de joi propunem activități pentru tinerii ucraineni, în compania voluntarilor asociației.

Totodată, începem înscrierile pentru Caritas Summer School (https://forms.gle/9TPH3hm7At52uF8fA), un program creat de Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea, care este situat pe Str. Cantacuzino nr. 56, prin care ne-am propus să le oferim copiilor de toate vârstele activități educaționale, recreative, de socializare și sprijin psihologic. Suntem nerăbdători ca, în aproximativ două săptămâni, să ne oferim timpul, priceperea și energia celor care vor fi înscriși în acest program, în vederea asigurării unui plus de calitate în viața persoanelor refugiate.

Teodora BODA, Asistent social specialist CISCRO

Distribuie informația
Alte știri