Activitatea comisarilor de mediu bihoreni, apreciată în Colegiul Prefectural

Prefectul Dumitru Ţiplea a apreciat Garda de Mediu Bihor „pentru modul în care şi-a crescut gradul de implicare în activitatea pe care o desfăşoară, vizibil de la an la an”, pentru modul de colaborare cu alte instituţii şi prezenţa continuă a comisarilor în punctele de frontieră unde monitorizează non-stop traficul privind transferurile de deşeuri, dupa ce consilierul juridic Marius Orbai a prezentat raportul de activitate. Si asta in Colegiul Prefectural.

Potrivit raportului, cei 14 comisari de mediu din Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat în acest 946 de inspecţii, dintre care 807 inspecţii neplanificate, 130 inspecţii planificate şi 9 controale planificate SEVESO (privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe chimice periculoase).

Principalele probleme constatate de comisarii de mediu vizează lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare privind protecţia mediului, nerealizarea integrală şi la timp a unor măsuri stabilite la controale anterioare, neîntocmirea evidenţei deşeurilor, nerespectarea prevederilor Legii 92/2021 privind gestiunea deşeurilor, nedeţinerea formularelor de transportare a deşeurilor, eliminarea necorespunzătoare a acestora (inclusiv prin incendiere), nerespectarea cerinţelor minime de către unităţile de colectare şi cele de tratare a vehiculelor scoase din uz, deversări de ape uzate în cursurile naturale, degradarea terenurilor prin depozitări şi abandonări necontrolate de deşeuri.

În baza parteneriatului pentru „Un judeţ curat” iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi încheiat între mai multe instituţii cu atribuţii în domeniu, comisarii de mediu au făcut 36 de verificări la persoane fizice şi au emis 35 amenzi (în valoare totală de 968.000 lei) şi 19 avertismente, fiind confiscat şi un mijloc de transport al cărui utilizator a fost prins în timp ce abandona deşeuri pe domeniul public.

Ca urmare a verificărilor efectuate cu ajutorul camerelor de supraveghere montate în diferite locuri din judeţ, mai ales în parcările drumurilor naţionale sau europene, au fost surprinse 27 persoane fizice depozitând neconform, deşeuri de mase plastice, deşeuri menajere, etc, fiind aplicate 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 150.000 lei şi 12 avertismente.

„Apariţia în presă a situaţiilor de natura celor surprinse cu camere a ajutat şi la schimbarea viziunii populaţiei de a nu mai arunca gunoaie unde vor. Există locuri amenajate şi modalităţi de a ne feri de astfel de situaţii”, a precizat Orbai. El a adăugat că, potrivit OUG 92/2021, sancţiunile pentru abandonarea deşeurilor au crescut foarte mult, între 10.000 şi 20.000 de lei pentru persoane fizice, sau de la 50.000 la 70.000 de lei, pentru persoane juridice.

.

Distribuie informația
Alte știri