Adelina Demian, absolventă a Universității din Oradea, funcționar al Comisiei Europene

Absolventă de Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea din Oradea, Adelina Demian a ajuns, după 10 ani, funcționar al Comisiei Europene. Fosta studentă s-a întors în sălile de curs, de această dată ca să stea ea în fața celor din bănci și pentru a le împărtăși din experiența ei profesională.

Azi specialist în resurse umane (HR), Adelina Demian povestește că și-a început cariera cu un stagiu la Parlamentul European. Stagiul a venit după ce a trimis zeci de aplicații, fiindcă, așa cum spune ea însăși, a știut că vrea să plece din țară. În context, oaspetele Universității din Oradea le-a vorbit studenților de la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene despre alegerile pe care trebuie să le facă un tânăr care dorește să îmbrățișeze o carieră europeană: de la ce facem cu job-ul de acasă sau cu prietenul, până la unde îmi găsesc cazare ori cum mă descurc cu salariu de stagiar? „Fiți liniștiți, nu sunteți singurii! Sunt o mie de stagiari pe aceeași plajă de stagii și toți au aceleași probleme”, afirmă Adelina Demian. Tânăra spune că, în „capitalele europene” există adevărate comunități de stagiari, care trec mai departe, de la o generație la alta, experiențe, chirii, cunoștințe…

La rândul ei, absolventa Universității din Oradea a trecut, practic, vreme de 10 ani, dintr-o slujbă într-alta, clădindu-și cu pasiune și hotărâre o carieră în resurse umane. După un prim stagiu la Luxemburg, Adelina Demian a lucrat pentru EUROPOL, în Olanda. Apoi s-a întors în micul ducat, ca să lucreze la Banca Europeană de Investiții. „Din orice experiență profesională pe care o veți avea puteți obține contacte și informații care vă pot fi utile mai târziu”, a spus funcționarul european. Fiindcă i se părea o țară de vis, Adelina Demian a plecat în Malta, unde l-a luat cu ea și pe cel care azi îi este soț. „Aici am învățat, absolut de la zero, ce înseamnă să faci munca de resurse umane într-o instituție europeană”, a spus tânăra, adăugând că cele mai importante sunt „lucrurile pe care poți să le pui în practică”.

Adelina Demian poate fi oricând și pentru oricine un model de: mobilitate, disponibilitate, curaj, entuziasm și dorință de a învăța. „Visați cât mai mult! Să vi se împlinească toate visele!”, a spus fosta studentă a Universității din Oradea, care i-a și avertizat pe mai tinerii ei colegi că vor trimite sute de aplicații și CV-uri, însă nu trebuie să-și abandoneze niciodată speranțele. După patru ani în Malta, Adelina Demian și-a urmat soțul în Marea Britanie. Deși lucra într-o companie privată, unde – spune ea – a fost și promovată, în regat nu se simțea acasă. „Am înțeles că îmi lipsea mediul internațional”. S-au întors în Luxemburg, când soțul ei a obținut o slujbă la NATO. Cu această ocazie orădeanca a realizat cât de mult îi plăcea „orașul care are în mijlocul său o pădure”. Adelina Demian a dat concurs pentru un post de funcționar european și a reușit.

„Vă sfătuiesc să trimiteți cât mai multe aplicații. Poate veți greși o dată, poate veți greși de două ori… dar, de fiecare dată va fi din ce în ce mai bine. Dacă sunteți hotărâți și perseverenți, veți reuși să faceți ceea ce vă doriți”, a spus cea care azi lucrează în domeniul recrutării de personal, la Comisia Europeană.

Specialistul în HR le-a vorbit studenților de la Relații Internaționale și Studii Europene despre ce trebuie și ce nu trebuie să conțină un CV, despre ceea ce e cu adevărat important într-o scrisoare de intenție și despre faptul că este esențial să cunoască mai multe limbi străine. „Astăzi, ca să avansezi în funcție, ca funcționar european ți se cere o a treia limbă străină”, a precizat Adelina Demian.

Orădeanca este convinsă că primul job, neplătit, al unui tânăr care vrea să facă o carieră într-o instituție europeană este „să depună aplicații”.

„Aveți răbdare. Nu vă dați bătuți. Țineți minte, nu vine nimeni să vă bată la ușă. Se poate! Veți vedea că, la un moment dat, veți râde de anumite chestii care la început vi se păreau imposibile. Nu poți aștepta, dacă n-ai făcut nimic, să primești ceva”, a concluzionat Adelina Demian.

Lect. univ. dr. Cristina Dogot, cea care a pus la care această întâlnire, spune că lucrează la o listă a absolvenților care au reușit în carieră, pe care vrea să-i aducă în fața studenților de azi.

„Este foarte important ca studenții să știe ce opțiuni profesionale au când termină Relațiile Internaționale și, mai ales, să știe cum pot urma o astfel de carieră europeană”.

Distribuie informația
Alte știri