Administrația Bazinală de Apă Crișuri a mobilizat echipa de intervenție pentru combaterea poluării de pe Mureș. Comunicat

Sâmbătă, 14 aprilie, o echipă de 9 specialiști în intervenții rapide s-a deplasat în localitatea Bătuța, județul Arad, pentru a susține echipele A.B.A Mureș în cazul poluării râului Mureș.

Practic, barajele A.B.A Crișuri vor închide linia de apărare constuită în amonte de colegii de la A.B.A Mureș și A.B.A Banat. Pe parcursul zilei de sîmbătă, până noaptea tărziu, echipa ABA Crișuri a montat sistemul de ancorarea pentru două baraje transversale menite să oprească unda de poluare care se estimează ca va ajunge în localitate pe parcursul zilei de duminică, 15 aprilie, dupa ora 12. ”Întrucât debitul râului Muerș a fost mare, iar curentul apei destul de puternic, pe parcursul nopții barajele nu au fost întinse pe luciul de apă pentru a nu fi distruse. La ora actuală echipa A.B.A Crișuri întervine cu două pompe de recoltare hidrocarburi, cu 250 kg de perlită, o substanță specială de absorbție hidrocarburi, cu un baraj din estacade pe o lungime de 200m și altul din material absorbant pe o lungime de 150m. Dacă situația o va impune suntem pregătiți să construim și al treilea baraj.” dir. tehnic Ioan Oprean, coordonator intervenție Crișuri.

În data de 13 aprilie 2018, la ora 12:40, s-a produs o poluare accidentală cu ulei (de tip MOL Turbine 32K si MOL Turbine 46K), pe râul Mureș, aval 100 m de Termocentrala Iernut, județul Mureș. A.B.A Mureș a intervenit la sursă pentru stoparea poluării (la Termocentrala Iernut). Conform Fișelor de Produs, uleiul de turbină nu conține PCBs si PCTs (bifenil policlorurati si trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului. Poluarea cu ulei produsă, pe râul Mureș, s-a dispersat pe o lungime de cca 10 km și o lățime de cca 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita județului Alba. Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri