Administrația Bazinală de Apă Crișuri continuă igienizarea cursurilor de apă. Comunicat

Demarate încă de săptămâna trecută, în ciuda condițiilor meteorologice, acțiunile de igienizare de pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Crișuri continuă. În prezent, în Oradea, angajații ABA Crișuri igienizează malul stâng al râului Crișul Repede pe o lungime de 1,3 km, pe tronsonul cuprins între str. Navigatorilor și str. J.Gutenberg. Din păcate, în această zonă a orașului albia râului este sufocată de gunoaie. Resturi menajere, cabluri, materiale de construcții, anvelope sau PET-uri, toate zac pe mal sau în albia râului. Întrucât cantitatea de deșeuri este mare, estimativ va atinge 800 mc de deșeuri, în zonă, ABA Crișuri intervine cu un excavator cu braț lung care permite atât colectarea deșeurilor din apă, cât și gruparea acestora pe categorii. Acțiunea se desfășoară în parteneriat cu Primăria Oradea și SC RER VEST.

Prezența deșeurilor se face observată și pe cursurile mai mici de apă cum ar fi:  Valea Fânețelor.  În localitatea Sărsig, angajații ABA Crișuri igienizează cursul de apă pe ambele maluri, pe un tronson de 500 m amonte de podul rutier și 250 m aval de acesta. După finalizarea acțiunilor de igienizare, angajații ABA Crișuri vor demara lucrări de supraînălțare cu 60 cm a digului,  pe malul drept, pe o lungime de 800 m.  Lucrarea este necesară întrucât, în vara anului 2019, Valea Fânețelor a atins cote și debite istorice fiind aproape de revărsare.

De asemenea, a fost necesar ca, zilele acestea, angajații ABA Crișuri să intervină și la acumularea Suplacu de Barcău unde, din apă și de pe maluri, s-au colectat nu mai puțin de 7,2 mc de dedeșeuri, preponderent PET-uri.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri reamintește populației că responsabilitatea făță de mediu ne revine nouă, tuturor, indiferent de încadrarea juridică, socială sau economică.  Igienizările sunt acțiuni menite să prevină poluarea apelor, însă este nevoie ca întreaga comunitate să se implice pentru a păstra apele curate.

Alte știri