Adolescenți cu nevoi speciale din Bihor la Ziua Națională a Meseriilor

Elevi din clasele a VII și a VIII-a de la școlile speciale din Bihor au participat luni, 11 martie, la Ziua Națională a Meseriilor organizată de Liceul Tehnologic Special nr. 1 din Oradea. Cu această ocazie școala orădeană a organizat și Ziua Porților Deschise.

Adolescenți cu nevoi speciale din Oradea, Beiuș și Tinca însoțiți de părinți și de cadre didactice au avut ocazia să cunoască oferta școlară și de meserii a școlii orădene cu tradiție, să viziteze atelierele de bucătar-patiser-cofetar, lăcătuș mecanic, confecții, estetică și igiena corpului, horticultură și construcții. Elevii de la fiecare profil al școlii au pregătit standuri expoziționale cu creațiile lor, de la preparate culinare, la construcții din lemn, mecanică, aranjamente florale, manechine cu coafuri deosebite,  și au prezentat o paradă a modei cu piese vestimentare create și cusute de ei la atelier. A fost un prilej pentru a arăta că pot crea lucruri frumoase și gustoase și că îmbogățesc un angajator prin abilitățile și dedicarea lor, în ciuda startului pe care îl au în viață.

Liceul Tehnologic Special nr. 1 este singura unitate școlară de tip liceal pentru copii cu nevoi speciale din Oradea.

Ziua Națională a Meseriilor este marcată pe 11 martie, dată instituită prin Legea 66/2019, dedicată meseriașilor, indiferent de vârstă.

La evenimentul organizat de Liceul Tehnologic Special nr.1 au participat Florica Cherecheș, fosta șefă a Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, inițiatorul Legii 66/2019, inspectorul școlar general Horea Abrudan, inspectorul școlar pentru învățământ special Elena Erdeli, inspectorul de specialitate pentru discipline tehnice Daniela Vâlceanu, Tina Daragiu, consultant al prefectului județului, Bekesi Csaba – directorul AJOFM Bihor, Alex Laslău din partea Consiliului Județean,  precum și reprezentați ai câtorva agenți economici, la care elevii cu nevoi speciale pot face practica școlară, (Plexus, Construcții Erbașu, Vanghelis Prod Impex SRL), conștienți că și acestea oferă plus valoare. Elevii care urmează cursurile acestei școli beneficază de cazare gratuită în internatul școlii, masă gratuită la cantina școlii, programe de terapii specifice, burse de merit, burse tehnologice, și burse sociale. Pentru anul școlar 2024 – 2025 școala are 48 de locuri în clasa a IX-a.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri