Adrian Cioroianu invitat special la ,,Colocviile Muzeului Țării Crișurilor”

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a găzduit miercuri după masa, în cadrul „Colocviile Muzeului Țării Crișurilor”, un eveniment cultural avându-l ca invitat special pe prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, istoric, jurnalist, eseist și om politic, cadru didactic la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București, manager al Bibliotecii Naționale a României și fost ambasador al României pe lângă UNESCO.

Evenimentul a cuprins conferința „Constanțe istorice și rupturi generaționale. Scrierea și rescrierea istoriei sub ochii noștri”, dar și lansarea cărții ,,A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a „viitorului luminos”,  editor fiind prof.univ.dr. Adrian Cioroianu.

Spre fericirea, dar și uimirea  protagonistului, participanții au venit într-un număr foarte mare, sala fiind plină de oameni de toate vârstele, inclusiv numeroși tineri, fapt îmbucurător pentru organizatori, deoarece prin aceste evenimente se încearcă totodată ridicarea standardelor culturale ale generațiilor tinere.

Astfel atenția publicului a fost captată prin subiecte precum constantele istorice și rupturile generaționale, dar și de teme de actualitate precum situația pandemică și războiul dintre Rusia și Ucraina. ,,Nu vă ascund că până la pandemie eu am trăit în această iluzie că cel mai important eveniment al vieții mele va fi căderea regimului comunist, acum nu mai sunt la fel de convins că acesta va rămâne cel mai important eveniment al vieții mele”, a mărturisit prof.univ.dr. Adrian Cioroianu.

Acesta susține că își păstrează optimismul, enumerându-le  celor prezenți motivele pentru care el vede cu ochi buni țara noastră. ,,Eu cred că România are o capacitate de regenerare absolut notabilă”, a precizat invitatul. Totodată, acesta este convins că  România nu este atât de rea pe cât este ea prezentată adesea în mass-media, fiind impresionat în mod special de reacția românilor în situația refugiaților, de felul în care românii s-au mobilizat și au oferit ajutorul celor veniți din Ucraina.

În urma subiectelor prezentate  de către prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, a început partea interactivă a întâlnirii, publicul având libertatea să adreseze întrebări și să pornească discuții.

La finalul evenimentului, orădenii au putut să-și achiziționeze volumele scrise de către prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, admiratorii acestuia primind totodată autograf.

Larisa BĂRCUI, Jurnalism, An II

Alte știri