Aeroportul din Oradea a câștigat o finanțare europeană de peste 30 mil. euro

Proiectul pentru extinderea terminalului de pasageri al Aeorportului Oradea a fost declarat câștigător și va primi finanțare europeană. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferință de presă susținută astăzi, 22 decembrie.

Ieri (n.- 21 decembrie), aeroportul din Oradea a fost informat că documentația care a fost depusă pentru extinderea terminalului de pasageri a fost verificată, iar proiectul a fost declarat câștigător. Noi sperăm ca până la Anul Nou să se semneze contractul de finanțare pentru extinderea terminalului de pasageri a Aeroportului din Oradea, în așa fel încât până la finalul anului viitor să putem finaliza aceste lucrări. E o perioadă foarte scurtă, dar este ultimul tren în accesarea de fonduri europene pentru aeroporturi”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Terminalul T1 se va extinde ținând cont de un trafic de 400 pasageri/flux. Sunt prevăzute patru fluxuri principale: plecări/sosiri Schengen și plecări/ sosiri non-Schengen. Se vor asigura și fluxuri secundare dedicate pentru plecări și sosiri VIP. Vor putea fi procesați 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât și pe zboruri internaționale.

Noile construcții se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone și etaj/mezazin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spații comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă.

Prin realizarea acestui proiect, suprafața construită se va mări  de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Investiția mai prevede extinderea suprafețelor betonate din fața terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului și a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces și a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziția unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute și alte lucrări conexe.

Valoarea totală a proiectului „Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 212.844.709,50 lei, inclusiv TVA. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil și eficient.

Valoarea totală eligibilă este de 166.511.188, 20 lei, din care:

  • 163.180.964,44 lei – valoarea totală nerambursabilă din contribuiția CE (85% FEDR) și contribuția publică eligibilă asigurată prin Bugetul de Stat (13%);
  • 3.330.223,96 lei – valoarea contribuției publice asigurată din bugetul Consiliului Județean Bihor (2%).

Valoarea totală neeligibilă a proiectului este de 46.333.521,30 lei, din care 15.029.915,92 lei, inclusiv TVA, reprezintă costul lucrărilor pentru extinderea parcării, asigurată de Consiliul Județean Bihor.

Durata de realizare a investiției este de 8 luni, din care 2 luni pentru proiectare și 6 luni pentru execuția lucrărilor.

Distribuie informația
Alte știri