Aeroportul Oradea | S-a semnat contractul pentru prelungirea pistei

Aeroportul Oradea a semnat astăzi, 3 noiembrie, contractul pentru proiectarea și execuția proiectului privind prelungirea pistei de decolare/aterizare.

Firma care va realiza proiectul este Asocierea S.C. Precon Transilvania S.R.L., în calitate de Lider, S.C. CITADINA 98 S.A. și S.C. LEMACONS S.R.L. Valoarea contractului este de 79.407.585,75 de lei, fără TVA, iar durata de execuție a fost stabilită la 13 luni (6 luni pentru proiectare și 7 luni pentru execuția lucrărilor).

Proiectul „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea” este finanțat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM 2014 – 2020), pe Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectivul specific 2.3 Creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor.

Proiectul are ca obiective principale extinderea pistei de decolare-aterizare cu 400 metri înspre localitatea Nojorid, instalarea unui sistem de radionavigație pentru asistență la aterizare pe direcția 01 pentru a permite aterizarea asistată dinspre sud, extinderea platformei de îmbarcare-debarcare și achiziția de echipamente pentru întreținerea suprafețelor de manevră.

Prelungirea pistei de decolare/ aterizare cu 400 de metri spre sud (adică spre Nojorid), ajungând la 2.500 de metri, va avea ca efect creșterea capacității operaționale a aeroportului.

De asemenea, proiectul presupune achiziția și instalarea instrumentelor de aterizare de precizie și a unui sistem de balizaj luminos la capătul pistei dinspre Nojorid. Cu ajutorul acestui echipament se va degreva spațiul aerian de deasupra orașului Oradea de survolul aeronavelor, întrucât direcția de aterizare nu va mai fi dinspre nord, ci dinspre sud. Această modificare va reduce semnificativ gazele cu efect de seră și poluarea fonică generate de aeronave deasupra Municipiului Oradea.

Distribuie informația
Alte știri