Afacere de familie crescută cu fonduri europene într-un sat bihorean

Borozel nr 85, comuna Borod din Bihor. Un loc liniștit, unde o familie de tineri a pus bazele unei exploatații agricole. Și-a dorit să aibă o mică afacere și a înființat o fermă cu ajutorul fondurilor europene prin programul „Instalarea micului fermier”. Proiectul a fost aprobat in 2017.

Silvia și Mircea Muntean, din Borozel au avut curaj și au reușit în afaceri acasă, ajutați de părinți și copii. Au început în primul an cu 4 solarii, pe o suprafață de aproximativ 15 ari: trei cu roșii și unul cu ardei gras kapia, iar alături fasole verde. De asemenea, pe aproape un hectar au cultivat cartofi, porumb si dovleac de copt. Pe lângă muncă multă si susținută, din surse proprii au investit peste 50 de mii de lei, partea de finanțare proprie.

După aprobarea proiectului, din prima tranșă de bani europeni s-au extins, având acum 6 solarii mari și unul mic, iar cultura mare o fac pe 8 hectare arendate. Primele patru solarii au fost modernizate, iar solariile noi sunt cultivate cu căpșuni. Tot din fonduri europene au mai achiziționat câteva utilaje agricole.

Din aceast an familia Muntean a trecut și la producția de căpșuni.

”În solar, începem lucrările din luna februarie, cu întreținerea plantelor – udat, plivit, tratamente împotriva dăunătorilor, toate desfășurându-se până la apariția primului fruct. Nu am folosit niciodată îngrășământ. Noi producem și pentru familie, avem copii și vrem ca ei să consume  căpsuni bune, aromate și sănătoase”, au spus tinerii fermieri din Borozel.

Delicioasele fructe se vând la poarta casei localitatea bihoreană cu 20 lei/ kg sau la caserola de 450 gr, cu 9 lei. Deocamdată nu se fac livrări la domiciliu. Informatii la tel: 0749334538.

Alte știri