Afacerea Copy-paste ia amploare la nivel internațional

Plagiatul își face loc în publicațiile academice, iar cei care semnează nu sunt neaparat politicieni.

Nume celebre din politica europeană s-au confruntat în ultimii ani cu scandaluri de plagiatură de la Karl-Theodor zu Guttenberg și Ursula von der Leyen la politicieni români, iar unii au demisionat din funcții și s-au retras din politică. Un articol din revista Nature scoate în evidență faptul că tot mai multe studii științifice sunt plagiate, iar redacțiile academice nu reușesc să îi dea pe toți în vileag. Ba mai mult, redactarea studiilor științifice a devenit o afacere profitabilă. Unul din 60 de studii publicate este plagiat. Pe primul loc în topul plagiatorilor se numără medicii (unul din 30 de studii publicate este plagiat), urmați de chimiști și științe înrudite (unul din 40 de studii publicate este inspirat din altă parte). Economiștii și cercetătorii de mediu plagiază mai rar (99,6% sunt în regulă). Cifrele se referă doar la anul 2022.

Adam Day, directorul firmei Clear Sky, a dezvoltat o aplicație prin care cu ajutorul inteligenței artificiale pot fi citite și comparate articole de cercetare din banca de date mondială. Aplicația și munca de cercetare a apărut la solicitarea revistei Nature, după ce în 2021 Royal Society of Chemistry a trebuit să îndepărteze din baza ei de date 69 de studii de cercetare publicate în RSC Advances și RSC Medical Chemistry and Food pentru că erau plagiate.

Scandalul din 2021 a fost provocat de Elisabeth Bik, cercetătoare în biologie moleculară, care luptă în California pentru integritate în cercetare. Ea a descoperit peste 400 de studii de cercetare care arătau de parcă ar proveni din adevărate fabrici de plagiatură. Vânătorii de plagiate au observat că multe studii de cercetare folosesc un limbaj foarte asemănător și același mod de construire a cercetării. Citite separate studiile nu trezeau suspiciuni și respectau toate regulile academice de elaborare. Comparate cu un program computerizat o sumedenie de pasaje au început să lumineze ca un pom de Crăciun din cauza pasajelor similare sau copiate mot a mot. Acestora li s-au adăugat folosirea acelorași substanțe, imagini celulare sau tomografii craniene, în studii din domenii de cercetare total diferite. Autorii acestor studii de cercetare au fost numiți Papermill (mori de hârtie).

Ana Abalkina, economistă la Universitatea Berlin, a publicat în această toamnă un articol din care reiese că multe dintre studiile de cercetare publicate provin de la firma rusească International Publisher. Din ancheta ei reiese că firma a contribuit între 2019 și 2021 la publicarea a 434 de studii plagiate, unele publicate în reviste de renume internațional sau având drept co-autori cercetători de renume. Din estimările Anei Abalkina International Publisher a câștigat în cei doi ani circa 6,5 miliarde dolari. Alți ofertanți pentru elaborarea studiilor de cercetare sunt în China, iar agenții de Ghostwriter din Europa și USA își fac publicitate și cu acest domeniu.

Cu programul său de inteligență artificială Adam Day a comparat peste 48 de milioane de articole de cercetare publicate din anul 2000 până în 2022. Dacă la începutul mileniului numărul plagiatelor era minim (unul la 1000 de studii publicate), în 2022 a ajuns la 1,7%. Din cele 400.000 de studii suspectate de plagiat, 70.000 sunt din 2022. De ce sunt tocmai medicii în topul plagiatorilor? Poate pentru că cei cu ambiții academice sunt obligați să își desfășoare activitatea de cercetare simultan cu activitatea spitalicească, care este orice altceva decât un episod dintr-un serial cu medici. În alte domenii de cercetare pentru că presiunea unui CV important pentru promovare și prezentare este un criteriu important de luat în calcul. Și nu în ultimul rând pentru că ambițiile sociale, ego-ul și dorința de epatare pot fi valorificate pentru a face bani.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri