”Agenda familiei”, un nou program oferit părinților de DASO

La sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea a avut loc, ieri, 6 aprilie, prima întâlnire din cadrului Programului ”Agenda familiei”, program gratuit, de suport psihologic și educațional, inițiat recent de instituția noastră. Acesta se adresează tuturor părinților care își doresc o relație mai bună cu copiii lor, care recunosc atunci când greșesc sau care observă că metodele lor de până acum nu au funcționat sau pentru acei părinți care pur și simplu își doresc o îmbunătățire în relația dintre ei și copiii lor.

 La seminar au participat un număr de aproximativ 30 de părinți, dornici ”să crească” în această meserie de părinte, care au apreciat inițiativa noastră de a le oferi suport.

            Întâlnirea a fost susținută de doamna Bradea Adela Claudia, psiholog în cadrul Serviciului Protecția Copilului, care le-a exemplificat invitaților stilurile parentale și modul în care acestea oferă diferite avantaje, dezavantaje și consecințe directe asupra copilului, despre stilurile parentale utilizate de către proprii părinți și pe care, în mod inconștient, le folosim în educarea copiilor noștri.

            Totodată a fost abordată nevoia copiilor de a avea în părinți niște modele pentru a învăța cum să fie încrezători, adaptați și fericiți, despre nevoia de parenting pe care situația actuală ne-o impune și nu în ultimul rând despre nevoia de conectare, atașament și stiluri de atașament.

            La viitoarele seminare aceste noțiuni vor fi aprofundate și părinții vor descoperi tehnicile necesare pentru a avea o relație mai bună cu copiii lor, urmând să fie abordate și alte teme de interes pentru părinți, precum: dificultățile parentale,  conflictele în creșterea copiilor, armonia din cuplu reflectată în creșterea armonioasă a copiilor, situații de viață dificile, dificultăți familiale, gestionarea rolului de părinte în cadrul familiilor monoparentale, gestionarea conflictelor și a emoțiilor, educație financiară, educație sanitară, îngrijirea nou-născutului etc., alături și de alți specialiști în domeniile psihologiei, educației, sănătății, legislației, protecției copilului și familiei.

            Parentingul este un proces de promovare și susținere a dezvoltării fizice, emoționale, sociale și intelectuale a unui copil de la fragedă copilărie până la vârsta adultă. Prin acest program Direcția de Asistență Socială Oradea își propune să vină în sprijinul familiilor din Oradea cu un pachet de seminare periodice de parenting, inovative și interactive, cu aplicabilitate directă în cadrul familiei, care să îi ajute să gestioneze mai bine problemele cu care se confruntă zi de zi.

            ,,Am gândit acest program având expertiza situațiilor și experiențelor de viață cu care ne confruntăm pe teren și a celor care apelează la instituția noastră, văzând dificultățile pe care le au unii părinți între ei, cu copiii adolescenți dar și cu cei mici, ne dorim să venim în sprijinul lor și să îi ajutăm să crească tineri responsabili și să gestioneze mai bine conflictele care inevitabil apar în orice familie. Instituția noastră oferă deja consiliere psihologică gratuită pentru părinți și copii, dar în funcție de nevoile acestora și prin intermediul acestor seminare, ne dorim să lucrăm aplicat cu ei și să facem și prevenție”, susține Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea. 

Distribuie informația
Alte știri