Airbus a deschis o fabrică la 70 km de Oradea, unde va produce componente pentru elicoptere militare

foto: airbus.com

Noua fabrică Airbus din Gyula a fost inaugurată oficial joi, iar producţia a şi început după ce s-a primit licenţa de producţie de la Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA),.

Potrivit ministrului ungar al Tehnologiei şi Industriei, László Palkovics, în urmă cu patru ani s-a decis dezvoltarea tehnologiei militare valoarea acestor investiţii însumând 220 de miliarde de forinţi (680,5 de milioane de euro). Ieri, guvernul a decis să aloce încă 250 de miliarde de forinţi (418,3 de milioane de euro) pentru industria de apărare, care vor fi folosite pentru înfiinţarea de societăţi mixte şi construirea de noi fabrici, transmite agenția maghiară MTI.

Construcţia fabricii Airbus din Gyula a început în decembrie 2020. Conform informaţiilor anterioare, centrul a fost construit în urma unei investiţii de aproximativ 2,2 miliarde de forinţi (5,4 milioane de euro), jumătate din această sumă fiind cheltuită pentru achiziţionarea de maşini şi echipamente.

Fabrica cu o suprafaţă de 13 000 de metri pătraţi va produce componente de precizie din oţel şi titan pentru structura corpului şi pentru sistemele dinamice ale elicopterelor producătorului de aeronave european, precum şi o parte din panourile de uşă. Gyula va fi singurul punct de aprovizionare cu aceste piese pentru întreaga familie Airbus.

Pe lângă fabrica de piese va fi construită şi o fabrică de tratare a suprafeţelor de 3 100 de metri pătraţi.

Alte știri