Ajutor pentru crescătorii de vaci de lapte, de la buget. Vezi care sunt condițiile

Crescătorii de vaci de lapte vor primi de la stat câte 73 de euro pentru fiecare animal, ca să îşi mai acopere din pierderile cauzate de scumpiri, și de efectele dezastruoase ale secetei. 44 de milioane de euro sunt disponibile pentru 600.000 de vaci.

Fermierii spun că fac față tot mai greu cheltuielilor prea mari cu furajele și utilitățile.

Autoritățile au calculat că veniturile crescătorilor de vaci au fost, în medie, cu peste 10% sub veniturile obținute, așa că e nevoie de susținerea lor printr-o schemă de ajutor de stat, aprobată miercuri de Guvern prin ordonanță de urgență.

Sunt și condiții care trebuie să fie îndeplinite: să fi produs și vândut între 1 august și 31 decembrie 2022, iar până la finele anului să fi avut 75% din efectivul de animale pentru care cere acum ajutor fermierul. Mai trebuie îndeplinite și formalitățile legate de registrul unic și de Agenția de Plăți în Agricultură.

Fermierul trebuie să aibă cel puțin 10 vaci adulte, iar pentru zonele de munte se acceptă un minimum de 5, cu vârste până-n 12 ani. Banii ar ajunge pentru 600.000 de animale.

Fermierii care îndeplinesc condițiile vor putea cere ajutorul de la Agenția de Plăți, imediat ce este publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență. Plățile către fermieri vor putea fi făcute până pe 31 decembrie 2023.

Distribuie informația
Alte știri