ALARMANT: Numărul bihorenilor seropozitivi a crescut în ultimii ani. Cati pacienti cu HIV sunt in Bihor

Din evidentele Compartimentului de Evaluare si Monitorizare a Infecției HIV/SIDA în România rezultă că la data de 31 decembrie 2015, în România, erau în viață 13 766 persoane infectate cu HIV, din care 10 551 erau pacienți în tratament antiretroviral. Spre comparație, la sfârșitul anului 2011 erau înregistrați la nivel național un număr de 10 903 pacienți.

În anul 2015, la nivel național, au fost diagnosticate un număr de 698 cazuri de infecție HIV, din care 27% femei și 73% bărbați. Căile de transmitere a virusului la noii infectați la nivel național au fost în 2015: calea heterosexuală 57,4%, consum de droguri injectabile 20%, bărbați care fac sex cu alți bărbați 16%, materno-fetală 2,3%.

La nivelul județului Bihor, la 31 decembrie 2015, era înregistrat un număr de 79 persoane diagnosticate cu HIV, din care 50 erau în tratament ARV. Spre comparație, în urmă cu 4 ani, la sfârșitul anului 2011 era înregistrat pe județul Bihor un număr de 31 de persoane seropozitive.

‘Se vede clar în ultimii ani că tendința la nivel național este una de creștere a numărului de persoane diagnosticate cu HIV. Lucrul acesta se suprapune cu o scădere majoră a programelor de informare și de prevenire a infectării, scădere datorată neimplicării statului în susținerea unor astfel de programe. Din păcate, județul Bihor se înscrie și el în tendința aceasta, vedem o creștere mare a numărului de pacienți diagnosticați în ultimii ani. Educația pentru sănătate la toate vârstele este imperios necesară. Programele de prevenire în grupurile la risc, serviciile de testare și tratament prietenoase și adaptate nevoilor pacienților sunt căi pentru a stopa această tendință’ a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Distribuie informația
Alte știri