Alba-neagra cu autostrada. CNAIR pare-se că face pierdută cea mai grea bucată din Autostrada Transilvania, după aproape doi ani de la startul licitației

Pentru că loturile din dealurile transilvănene nu erau suficient de dificile, CNAIR a luat două decizii „deștepte” ca să creeze un proiect-mamut frate cu imposibilul, scrie Asociația Pro Infrastructura, care urmărește stadiul marilor lucrări din România.

Prima, a alipit două subsecțiuni (Poarta Sălajului-Zalău și Zalău-Nușfalău) și a pus și tunelul Meseș în același pachet, adică 2,9 kilometri de tunel forat cu două galerii, cel mai lung din țară, deci 41 km în total. Dar banii? Valoarea estimată de 3,93 miliarde lei fără TVA (vreo 800 milioane euro) poate părea exorbitantă dar nu este, mai ales în contextul scumpirii masive a materialelor de construcții. A doua, a scos din joben procedura de achiziție cu precalificare. O idee bună în teorie, dar practica românească ne omoară și dublează pe alocuri birocrația, având două runde de evaluare – prima a candidaturilor și a doua a ofertelor, cu tot tacâmul: termene depunere amânate succesiv și contestații la fiecare pas.


Rezultatul? Catastrofă. Licitație lansată în 18.11.2020 cu 12 candidaturi depuse în 19.02.2021 care au fost evaluate de CNAIR în „doar” 15 luni, selectând abia în mai 2022 cei 6 antreprenori care au fost invitați să depună oferte.


Dar surpriză. Unul din ei (WeBuild, fost Astaldi) l-a contestat pe un altul (Strabag) și a câștigat definitiv în instanță. Așa că acum mingea e la CNAIR care trebuie să reevalueze candidatura Strabag și să dea din nou lista celor 6 constructori selectați.

Dar stați. Pentru că au trecut deja 19 luni de la depunerea candidaturilor, multe documente au expirat (caziere, certificate fiscale). Care trebuie reînnoite de cei care vor să meargă mai departe.

Vorbim doar de prima fază a procedurii. A doua, depunerea ofertelor propriu-zise, abia urmează. Primul termen, 02.08.2022, a expirat deja de o lună și jumătate.

Joi, 15.09.2022, conform SEAP, a fost scadentă evaluarea candidaturilor. Însă oficialii CNAIR nu sunt gata cu reevaluarea candidaturii Strabag și nu au emis un nou raport cu antreprenorii invitați să depună ofertele finale. Unii probabil nici nu se vor mai obosi din cauza creșterii prețurilor la materiale.

Distribuie informația
Alte știri