ALDE Bihor cere decalarea alegerilor locale. Ciprian Blejan: „Acum, prioritatea e să fim sănătoşi şi să depăşim cu bine această criză medicală”

ALDE Bihor solicită modificarea legii electorale în sensul decalării alegerilor locale pentru a-i proteja pe cetăţeni, având în vedere că în condiţiile actuale este imposibil să desfăşori în siguranţă procedurile pre electorale, campania electorală, sau procesul de votare, la data stabilită prin lege, se arată într-un comunicat al preşedintelui ALDE Bihor, Ciprian Blejan.

Potrivit acestuia, ALDE a propus la începutul lunii martie, înainte de declararea stării de urgenţă, amânarea alegerilor locale programate pentru luna iunie, propunere care, primită atunci cu reticenţă, acum a ajuns susţinută de toate partidele, inclusiv de premierul Ludovic Orban, acesta solicitând deja consultări politice pentru a găsi cea mai bună dată de organizare atât a localelor, cât și a alegerilor parlamentare.

La o adică, interacţiunea candidaţilor cu alegătorii şi susţinătorii se poate realiza şi prin canale media, dar cum faci cu scrutinul? Prin videoconferinţă? Cine şi cum să sterilizeze documente, ştampile, cabine de vot, urne, secţie, după fiecare votant? Cum îi protejezi pe membri secţiei de votare, a Biroului electorale, etc.

Singura soluţie este, deci, prelungirea mandatelor aleşilor locali şi schimbarea legii electorale astfel încât alegerile locale să se decaleze pentru când va fi sigur că nu mai există risc epidemiologic.

Aşa a propus şi Autoritatea Electorală Permanentă, într-un proiect de lege, care prevede prelungirea mandatelor aleșilor locali in cazul stării de urgență, pe această perioadă, organizarea alegerilor locale urmând a avea loc in maximum 6 luni de la încetarea stării de urgență.

După mine, acum, prioritatea e să fim sănătoşi şi să depăşim cu bine această criză medicală. Ciprian Blejan

Distribuie informația
Alte știri