Alegeri prezidențiale în Franța, unde se poate vota cu procură

Duminică,10 aprilie, în Franța are loc primul tur al alegerilor prezidențiale pentru care s-au înscris pe listele electorale aproape 49 de milioane de francezi cu drept de vot. Fiecare alegător care este înscris pe listele electorale, are 18 ani, o carte de alegător și un buletin valabil se poate prezenta la secția de votare la care este arondat, pentru a-și exprima votul. O particularitate a votului din Franța este că se poate vota cu procură.

Cetăţenii francezi din unele teritorii de peste mări din Americi şi Pacificul de Sud se îndreptau sâmbătă spre urne pentru a-şi alege următorul preşedinte, cu o zi mai devreme decât cei de pe continent, informează DPA.

În Franţa continentală, secţiile de votare se deschid duminică la ora 8.00 (06.00 GMT). Primele proiecţii sunt aşteptate imediat după închiderea ultimelor urne, la ora 20.00.

Principalul contracandidat al preşedintelui în exerciţiu Emmanuel Macron este Marine Le Pen, de extremă dreapta. Sondajele îl arată pe Macron în frunte, deşi Le Pen a redus diferenţa. Surpriza este și clasarea pe locul al treilea al lui Jean-Luc Mélanchon, de extremă stângă. A avut o campanie de tip american, a folosit holograme.

Se pune problema unui absenteism de 30% și a unei indecizii foarte mari. 

Campania a fost dominată de problemele economice – inflație, prețuri în creștere, iar rolul foarte vizibil asumat de Macron în conflictul din Ucraina pare să nu-l fi ajutat pe actualul președinte.

Distribuie informația
Alte știri