Alertă CERT-RO: Nu deschideți link-uri primite pe Facebook Messenger, cu mesajul “Apari în acest video” sau “Seamănă cu tine”

Foto: CERT-RO

Pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul “seamănă cu tine”, “apari în acest video”, mesaje care conțin de regulă un link malițios, despre care expeditorul pretinde a conduce către un video în care apare persoana căruia i-a fost transmis mesajul, se arată într-un comunicat CERT-RO.

Link-ul primit pe Facebook Messenger nu conduce către clipul promis, avertizează CERT-RO.

“Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. În unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios”, se mai precizează în comunicat.

CERT-RO le recomandă celor care primesc Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul “seamănă cu tine” să nu acceseze link-ul furnizat.

Dacă, totuși, link-ul este accesat din neatenție sau necunoaștere, CERT-RO recomandă să:

1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)

2. Asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook.

Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Apoi mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

3. Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate:

  • efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus;
  • verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute
  • verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.
  • Sursa: digi24.ro
Alte știri