ALERTA DE INUNDATII: Urmează precipitații insemnate. Atenţie la canale, șanțuri şi rigole

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu şi creşteri de debite şi niveluri pe: Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, și Crişul Alb. Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

În acest sens, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri atenţionează atât autorităţile locale cât şi cetăţenii să cureţe şanţurile şi rigolele pentru a asigura scurgerea apelor pluviale.

„În mare parte, inundațiile de acum o lună au avut ca și cauză neîntreținerea corespunzătoare a șanțurilor, canalelor și rigolelor din localități. În astfel de situații, când ne confruntăm cu ruperi de nori sau scurgeri de pe verrsanți, nu se poate interveni cu echipamanete de tip baraje mobile, în astfel de situații canalele și rigolele sunt extrem de importante pentră astfel se asigură scurgerea apelor. Din păcate, mai ales în mediul rural, nu puțini sunt cei care au decis să închidă canalul care trece prin fața casei, blocând astfel scurgerea apelor.” a declarat Dorel Dume, director A.B.A Crişuri.

Conform legislaţiei în vigoare, primăriile trebuie sa organizeze periodic acţiuni pentru îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albiile cursurilor de apă, de pe formaţiunile torenţiale şi mai ales din secţiunile de scurgere de la poduri şi podeţe. Toate aceste responsabilităţi sunt foarte bine sintetizate în Manualul Primarului, document care prezintă măsurile preventive, operative şi de reabilitare în situaţii de inundaţii.

Distribuie informația
Alte știri