Alertă în România! Pesta porcină confirmată într-o gospodărie dintr-un judeţ vecin cu Bihorul

Un caz de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea sătmăreană Micula a informat, vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor, printr-un comunicat de presă transmis Agerpres.

Conform procedurilor, Centrul Local de Combatere a Bolilor, împreună cu DSVSA Satu Mare au trecut la uciderea celor 13 animalele existente în respectiva exploataţie, iar cadavrele au fost distruse prin incinerare. De asemenea, s-a efectuat dezinfecţia gospodăriei, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

De asemenea, a fost efectuat recensământul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriei afectate, au fost stabilite zona de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului, precum şi planul de acţiune pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Specialiştii veterinari precizează că pesta porcina africană nu se transmite de la animal la om.

Distribuie informația
Alte știri