Alianța pentru Turism: Românii nu trebuie sancţionaţi pentru că aleg să-și petreacă vacanțele în destinaţii externe

Foto: Maria Ursente

Alianța pentru Turism, platformă care reunește 24 de organizații profesionale, patronale și asociative din domeniul turismului dezaprobă ferm propunerea formulată de o federație patronală din domeniul turismul cu privire la introducerea unei taxe pe vacanțele efectuate în străinătate de către cetățenii români.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) a anunţat, miercuri, că se disociază ferm de propunerea Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), de impunere a unei taxe de promovare a turismului din România, pentru turiştii români care călătoresc în afara ţării noastre.

„Astăzi, de Ziua Mondială a Turismului, un domeniu clădit pe încredere și libertatea de călătorie, considerăm că soluțiile pentru dezvoltarea turismului românesc rezidă în creșterea calității serviciilor oferite, dezvoltarea infrastructurii și mai ales investiția în promovarea imaginii.

Conform datelor statistice, turismul a adus în 2019, înainte de pandemie, aproximativ 9 miliarde de euro la PIB-ul României, procent care poate și trebuie să crească dacă premisele de mai sus sunt îndeplinite.

Legislația învechită și care nu mai ține cont de realitățile digitale în care trăim, practica turismului la negru sau la gri, lipsa unei Organizații Naționale de Management al Destinației care să poată dezvolta proiecte multianuale cu bugete clare, independente de mișcările politice sunt tot atâtea elemente care pun piedică dezvoltării turismului românesc.

Unitatea industriei turismului, dovedită prin activitatea de doi ani a Alianței pentru Turism, este de asemenea un factor cheie pentru coeziunea propunerilor și acțiunilor de promovare și dezvoltare a turismului.

În tot acest context, asocierea tuturor organizațiilor care activează în turism cu propunerea unei singure federații este injustă și nu corespunde realității.

Alianța pentru Turism va continua munca și dialogul cu autoritățile pentru ca turismul să devină cu adevărat o prioritate națională”, potrivit comunicatului remis oradeaindirect.ro.

Distribuie informația
Alte știri