Altfel de interventii. Pompierii bihoreni au donat sute de carti pentru bibliotecile scolare din judet. Comunicat ISU

Zâmbete calde, râsete molipsitoare, bucurie nemărginită exprimată prin îmbrățișări recunoscătoare – aceasta a fost atmosfera încărcată de emoție pe care elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Șușturogiu, comuna Cetariu, Școlii Gimnaziale nr. 2 Fîșca, comuna Vârciorog și Școlii Gimaziale nr. 2 Bucuroaia, comuna Copăcel le-a oferit-o pompierilor militari, pe parcursul derulării proiectului destinat acestor minunați copii.

Elevii și preșcolarii celor trei școli sunt beneficiarii proiectului “100 de cărți românești pentru Centenar” derulat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor în perioada 9 – 21 mai a.c..

Demersul pompierilor militari bihoreni constă în dăruirea unei cărți fiecărui elev din cadrul celor trei școli și constituirea unei biblioteci la nivelul fiecăreia dintre școlile menționate, care să le asigure accesul la cărțile din listele de lecturi obligatorii și suplimentare, dar și la creații aparținând tezaurului literar universal.

Astfel, pentru a veni în sprijinul acestor elevi, pompierii militari au achiziționat opere literare scrise cu precădere, de autori români, iar copiii lor au donat sute de cărți din propriile bilblioteci, bucurându-se să schimbe în bine viețile altor copii, proiectul beneficiind de asemenea, de sprijinul Imprimeriei de Vest Oradea.

În scopul stimulării creativității elevilor și a adeziunii acestora la valorile naționale, în cadrul proiectului a fost organizat un concurs de creație literară cu tema “Dragostea de neam și țară”, la care au participat toți elevii celor trei școli.
Poeziile, desenele și compunerile elevilor au fost trimise, prin e-mail, pompierilor militari, care au oferit fiecăruia dintre participanți câte o carte, iar celor mai talentați, diplome și premii constând bineînțeles, tot în cărți, lucrările celor 24 de copii premiați și a altor elevi talentați, urmând a fi publicate pe pagina oficială de internet a pompierilor bihoreni (www.isubh.ro) la secțiunea “100 de cărți românești pentru Centenar”.

Proiectul a fost inițiat cu un scop bine definit: cel de “a salva destine” prin cultivarea dragostei de carte și de a consolida sentimentul identității naționale prin pomovarea în rândul copiilor, a operelor literare scrise de autori români, elevii familiarizându-se astfel cu modul de viață și de gândire al românilor de-a lungul secolelor prin intermediul operelor consacrate din literatura națională.
Dăruirea cărților a început în data de 17 mai, Ziua Eroilor, pompierii vorbindu-le elevilor de însemnătatea acestei zile și despre modul în care pot aduce un omagiu strămoșilor care și-au dat viața pentru neatârnarea noastră, a tuturor românilor, și anume citind despre faptele acestor bravi eroi și păstrându-i astfel vii în memoria neamului. Cea de-a doua acțiune de donare a cărților a avut loc în data de 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor – edificii păstrătoare de istorie și cultură, iar elevii celei de-a treia școli au primit cărțile în data de 21 mai, cu ocazia Zilei Mondiale pentru Diversitate Culturală, pentru Dialog şi Dezvoltare, prilej cu care pompierii militari le-au explicat copiilor importanța identității și culturii naționale în cadrul patrimoniului cultural universal.

Spre marea bucurie a pompierilor, copiii au rezonat cu mesajul acestui demers, lucrările realizate de elevi constituind o frumoasă dovadă în acest sens. Mai mult, elevii Școlii Gimnaziale Bucuroaia i-au primit pe pompieri, îmbrăcați în straie populare, pregătindu-le un program constând în intonarea unor cântece patriotice, aceasta fiind doar una din surprizele oferite, la rândul lor de către “salvatorii zilei de mâine”.

Pompierii militari au desfășurat cu această ocazie, și o campanie de informare și pregătire a elevilor în domeniul situațiilor de urgență, pe lângă cărțile primite, copiii intrând în posesia pliantelor, broșurilor specifice și recomandărilor care să-i ajute să-și protejeze viața și, din alt punct de vedere, patrimonial artistic și cultural național.

În total, peste 500 de cărți au ajuns acolo unde era nevoie de ele, la cei pentru care, așa cum ne-au arătat impresionându-ne, o carte chiar reprezintă un dar minunat.

Distribuie informația
Alte știri