Ambasadorul Romaniei la Londra o ameninta pe studenta din Oradea care a relatat neplacuta experienta a unui interviu cu Mihalache. Ce i-a raspuns Maia Bondici

Maia Bondici, o tanara oradeanca, stabilita la Londra, a povestit, saptamana trecuta ca a fost umilita si batjocorita de ambasadorul Romaniei la Londra, in timp ce incerca sa ii ia un interviu. Ulterior, Dan Mihalache a amenintat-o și a facut-o mincinoasă pe tânăra jurnalistă care a îndrăznit sa relateze experienta pe care a avut-o cu acesta. „Va invata si domnisoara ca pe termen lung asemenea gesturi au costuri”, a scris Mihalache, amenințător, intr-o postare pe Facebook. Iata postarea completa a ambasadorului.

O domnișoară, Maia Bondici, studentă la o facultate de jurnalism, a publicat un text care vizează persoana mea și aș vrea să fac unele precizări. Domnișoara respectivă, fiind înscrisă ca stagiar la Ambasada României la Londra (!), mi-a solicitat, prin intermediul colaboratorilor, un interviu care să îi servească la elaborarea lucrării de licență. Așadar, nu vorbim de un ziarist, ci de un student căruia eu consider că am dorit să îi fac un serviciu, ajutându-l la elaborarea lucrării de licență. Tema mi s-a părut interesantă: impactul presei britanice asupra comunității românești. De aceea am acceptat, deși interviurile științifice de acest tip nu fac parte din fișa postului meu de ambasador. Am tratat acest interviu mai degrabă de pe poziția de profesor, fost ziarist și specialist în analiză politică în raport cu un student. Am crezut că dorește să învețe din experiența mea. Poate de aceea mi-am permis să-i dau anumite sugestii. Discutia, la care au asistat si colaboratorii mei, a fost civilizata. Desi mi s-a parut deplasata atitudinea de a imi da mie lectii…

De aici și până la story-ul construit de studentă este o cale lungă. Mi se pare că ceea ce a făcut este complet lipsit de bun simț și de deontologie. După această poveste, nu aș mai angaja-o ca reporter sau redactor, nici macar ca taxator de bilete… Sunt lucruri care se fac și lucruri care nu se fac atunci când cineva îți acordă timp și încredere. Desigur, a instrumenta asemenea atacuri poate crea notorietate pe termen scurt. Va invata si domnisoara ca pe termen lung asemenea gesturi au costuri.
PS: Pentru curiosi: de luni de zile fumez tigari marca IQOS, permise de lege. Nu orice scoate fum este neaparat ilegal…

mihalache-bondiciIn replica, studenta i-a trimis ambasadorului o scrisoare si i-a pus la dispozitie filmul interviului.

Sustin in continuare ce am scris in postarea anterioara. Ce am relatat este exact ce am trait. Atata timp cat am o voce, o voi folosi. Si desi apreciez mesajele voastre in care vorbiti de curaj, curajul nu a avut nici o legatura cu ce am relatat eu. Consider ca schimbarea tine de noi si ca atata timp cat puterea sta de fapt in mainile noastre, trebuie sa aducem adevarul la suprafata. Studiez jurnalismul la Londra, intr-un mediu in care politicienii nu detin presa. Am plecat din tara cu gandul de a ma intoarce – cu gandul de a lupta si a face o schimbare. Nu am incetat niciodata sa cred in tara mea, iar visul meu de a ma intoarce inca nu s-a stins. Si voi mi-ati dovedit ca am avut dreptate sa cred in Romania.
Atata timp cat am o voce, nu o voi cenzura in fata nimanui. Imi voi pastra integritatea si imi voi respecta principiile personale si etica profesionala, cautand sa nu jignesc pe nimeni si raman mereu in limitele bunului simt” a scris tanara.

Distribuie informația
Alte știri