Ambulanța pentru Monumente deschide ”stație” în Bihor/ Primele monumente ce vor fi salvate

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, înfiinţarea filialei judeţene a Ambulanţei pentru Monumente, eveniment ce are loc în contextul Zilei Culturii Naţionale.

Potrivit Adrianei Ruge, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, proiectul pilot va demara în judeţ, în vara anului 2023, prin intervenţii asupra a două biserici de lemn din localităţile Luncşoara şi Fâşca, ale căror învelitori sunt degradate şi favorizează distrugerea interioară prin apa pluvială.

Acestea fac parte din grupul celor 20 de biserici de lemn aflate în stare critică din totalul celor 59 din judeţ.

Proiectul Ambulanța pentru Monumente a fost lansat în 2016 cu scopul de a salva sutele de obiective de patrimoniu aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps din România printr-o rețea de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului. Aceste intervenții de urgență au loc cu ajutorul experților, al voluntarilor și al meșterilor cu susținerea comunităților și autorităților locale. Fiecare regiune deține un “kit de intervenție”- o autoutilitară echipată cu unelte, echipamente și materiale de construcție.

Distribuie informația
Alte știri