Amenzi de 119 mii de lei aplicate pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, în Bihor

Vineri, 13 noiembrie a.c., sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor au continuat acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor.

În cadrul acțiunilor desfășurate în ultimele 24 de ore, echipele mixte au acționat integrat, au legitimat 7.466 de persoane și au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 188 de societăți comerciale, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, parcuri și zone de agrement, precum șiîn 170 de mijloace de transport, din care 64 de mijloace de transport public în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 443 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 119.000 de lei.

Astfel, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală (purtarea de mască) au fost aplicate 393 de sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 100.300 de lei, iar 35 de sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de 10.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație (anexăm foto). Totodată, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 5.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

De asemenea, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 2.000 de lei, unor operatori economici, pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții.

Echipajele prezente în teren au aplicat 4 sancțiuni cu amenzi în valoare de 1.700 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

În cadrul misiunilor desfăşurate vineri, 13 noiembrie a.c., pentru prevenirea răspândirii Covid-19 în județul Bihor, au fost angrenați 301 reprezentanți ai instituțiilor de aplicare a legii din județul Bihor, cu atribuții în domeniu, respectiv 226 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, 14 jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, 47 de cadre ale Poliției Locale Oradea, 5 polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, 2 pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al judeţului Bihor, 2 comisari ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, 2 inspectori ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, un inspector al Direcției de Sănătate Publică, precum și 2 inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Acțiunile de verificare vor continua la nivelul județului Bihor și în următoarea perioadă, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19.

Reamintim  faptul că organizarea de evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive etc.) este interzisă, iar în situația în care forțele de ordine constată că aceste interdicții sunt încălcate, vor interveni cu fermitate și vor aplica sancțiuni contravenționale.

– Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să nu uite de obligativitatea purtării  măștii de protecție, să nu se expună la riscuri.

De asemenea, reamintim că, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței sau a gospodăriei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepții:

– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

– deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

 Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

 Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Reamintim că cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.

Distribuie informația
Alte știri