Amenzi de 2.500 lei pentru șoferii intră cu mașina în zonele pietonale din Oradea. Măsura vine după ce stâlpișorii care iluminează strada Aurel Lazăr au fost loviți de mașini și dezafectați

Conducătorii auto care vor intra cu mașinile în zonele pietonale de pe raza municipiului Oradea vor risca amenzi de 2.500 de lei. Sancțiunea este prevăzută în noul Regulament privind accesul controlat al vehiculelor în Zona Pietonală Centrală din municipiul Oradea, care va intra în dezbatere publică de mâine, 17 iunie, și care va putea fi consultat timp de 30 de zile pe site-ul instituției.

Potrivit noului regulament, este interzis accesul autovehiculelor pe:

  • Str. Republicii – pietonal (tronsonul cuprins între str. Iosif Vulcan și str. Gheorghe Dima);
  • Piața Unirii – pietonal (zona din anexa nr. 1 a hotărârii);
  • Str. Vasile Alecsandri;
  • Piața Ferdinand – pietonal (zona din anexa nr. 2 a hotărârii);
  • Str. Aurel Lazăr (zona din anexa nr. 3 a hotărârii);
  • Str. Libertății – pietonal (zona din anexa nr. 4 a hotărârii);
  • Str. Pictor Grigorescu;

Excepție fac vehiculele riveranilor a căror intrare în imobil se poate realiza numai de pe pietonal şi a autovehiculelor care asigură transportul de valori la/de la instituţiile bancare.

Pentru autovehiculele care aprovizionează magazinele şi celelalte spaţii comerciale din zona pietonală reglementată şi care nu au posibilităţi alternative de acces din afara zonei, este permis accesul în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 7.00 – 9.30.

De asemenea, este strict interzis accesul oricăror autovehicule, indiferent de masa maximă autorizată și/sau deținătorul acestora:

  • în Pasajul Vulturul Negru;
  • în Piața Unirii – pietonal (zona din anexa nr. 1 a hotărârii);
  • în Piața Ferdinand – pietonal (zona din anexa nr. 2 a hotărârii);
  • pe str. Moscovei – partea pietonală, tronson modernizat (zona din anexa nr. 2 a hotărârii);
  • pe str. Aurel Lazăr (zona din anexa nr. 3 a hotărârii);
  • pe str. Libertății – pietonal (zona din anexa nr. 4 a hotărârii);
  • pe str. Iosif Vulcan – alei pietonale (zona din anexa nr. 4 a hotărârii);
  • pe toate zonele verzi figurate corespunzător în anexele hotărârii.

Aceste spații sunt destinate exclusiv pietonilor.

Contravenienţii vor plăti şi prejudiciile materiale provocate

„Nu mi se pare normal, având în vedere că în apropierea zonelor pietonale, pe o rază de circa 500 de metri sau mai puțin, sunt locuri de parcare asigurate, avem câte o parcare supraetajată sau subterană în zonă, de exemplu, parcările de pe Independenței, din zona Tribunalului sau de pe str. Brașovului, să existe totuși persoane care parchează în noile zone pietonale realizate. Dacă tot vrei să îți lași mașina pe pietonală, atunci trebuie să plătești amenda de 2500 de lei, care, potrivit legii, dacă este achitată în termen de 15 zile, se înjumătățește”, a declarat primarul Florin Birta.

Cei care încalcă regulamentul nu vor fi sancționați doar pentru accesul auto în zonele pietonale, ci și pentru eventualele daune provocate. Acestea din urmă vor fi consemnate în procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției ori anexele la acesta.

„Ca o noutate în acest Regulament, în procesul verbal pe care îl va întocmi polițistul local vor fi trecute și prejudiciile materiale pe care le-au cauzat cei care au intrat în aceste zone. Spre exemplu, pe strada Aurel Lazăr, de când a fost finalizată, mulți dintre stâlpișorii care iluminează zona au fost loviți de mașini și dezafectați. O anexă la acest regulament va cuprinde, spre exemplu, prețul unui stâlpișor de iluminat, prețul unui metru pătrat de gazon, iar polițistul local care a constatat fapta va trece pe lângă amenda contravențională și contravaloarea prejudiciilor pentru a fi recuperată ulterior. Constatarea agentului se poate face atât la fața locului, cât și prin camerele de filmat care au fost montate, dacă se poate stabili exact numărul de înmatriculare sau se vede clar cine a produs daunele. Primăria nu va mai fi obligată să meargă în instanță să depună plângere pentru recuperarea acestor prejudicii, întrucât procesul verbal devine executoriu în momentul în care intră ca debit în Primărie și astfel se vor recupera sumele necesare”, a mai precizat Birta.

În perimetrele reglementate vor fi montate plăcuțe adiționale privind restricțiile în zonă și sancțiunile contravenționale aplicabile. Constatarea și sancționarea contravențiilor la prezentul regulament se face de către polițiștii locali din cadrul Poliției Locale Oradea.

Distribuie informația
Alte știri