Amenzi de peste 723 de mii de lei, aplicate de inspectorii de muncă din Bihor angajatorilor din judeţ

Foto: ilustrativ

Potrivit unui comunicat de presă al ITM Bihor, în luna noiembrie au fost controlate 297 unităţi. Actiunea a vizat atât domeniul relaţiilor de muncă, cât şi domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate 505 sancţiuni contravenţionale în valoare de 723.600 lei şi dispuse 415 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.

În luna noiembrie  au fost identificate 61 persoane desfășurând muncă nedeclarată în cadrul a 23 unități, fiind aplicate 15 amenzi în valoare totală de 410.000. Dintre acestea: -48  persoane din cadrul a 17 unități nu aveau încheiat contract individual de muncă, -13 persoane din cadrul a 6 unități prestau activitate cu depășirea duratei timpului de muncă stabilit în contractul individual de muncă cu timp parțial.

Exemple de domenii de activitate în care s-a depistat  muncă nedeclarată:- transporturi rutiere de mărfuri;- lucrări de învelitori, șarpante și terase la construcții;- restaurante; -lucrări de instalații sanitare, de încălzire și aer condiționat.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor atrage atenţia asupra faptului că întârzierea plăţii salariului de către angajator, cu mai mult de o lună de la data de plată a acestuia către angajat se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepţia situaţiei în care angajatorul se află sub incidenta Legii numărul 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioarea declarat, citat în comunicatul de presă, inspectorul şef al ITM Bihor, Marius Rotar.

Distribuie informația
Alte știri