Amenzi uriase pentru pentru munca nedeclarata. Presedintele a promulgat legea

Legea care prevede amenzi usturatoare pentru angajatorii care colaboreaza cu muncitori la negru a fost promulgata de presedinte.
Cei care incalca prevederile noilor norme risca sa scoata din buzunar intre 20.000 si 200.000 de lei. 


Amenzile pentru munca nedeclarata se aplica in cateva situaţii distincte. In primul rand, este vorba de colaborarea cu salariaţi, in absenţa unui contract de munca. Mai departe, se vorbeste despre lucrul cu angajaţii part-time care ar fi pusi in situaţia de a lucra peste norma. In final, reprezinta o incalcare a noii legi munca depusa pe o perioada in care contractele angajaţilor sunt suspendate sau cat timp acestea nu au fost transmise in aplicaţia Revisal, potrivit agrointel.ro.

Noile norme definesc contractul individual de munca in sensul in care „se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat”, iar obligaţia de a pune in scris actul ii revine angajatorului.

Daca un angajator lucreaza cu cel puţin o persoana, pe durata de timp in care aceasta are contractul suspendat, statul va aplica o amenda de 20.000 de lei pentru fiecare astfel de situaţie, fara a depasi pragul cumulat de 200.000 de lei. In maniera similara, un angajator care lucreaza cu un salariat in afara normei part time stabilite prin contractul individual de munca va fi amendat cu 10.000 de lei, pentru fiecare astfel de muncitor identificat. La fel ca in cazul precedent, valoarea cumulata a amenzilor nu va depasi 200.000 de lei.

Dupa incheierea sau, daca este cazul, dupa transmiterea procesului verbal, contravenientul are la dispoziţie maximum 48 de ore pentru a achita jumatate din valoarea amenzii aplicate.
Noile prevederi vor intra in vigoare odata cu publicarea lor in Monitorul Oficial.

Distribuie informația
Alte știri