Amenzi usturătoare pentru românii care comercializează carne de porc neexpertizată sanitar veterinar

Tăiatul porcului sau Ignatul este una dintre cele mai mari sărbători de iarnă și are loc în fiecare an pe 20 decembrie.

Un obicei al gospodarilor români, care datează din timpuri străvechi, nelipsit din rutina pregătirilor de Crăciun şi Anul Nou este sacrificarea porcului.

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) le recomandă persoanelor să achiziționeze produse alimentare din unitățile sau spațiile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

„Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, pentru a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol și pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor”, susțin medicii veterinari.

Aceeași regulă se aplică și în cazul cărnii și a produselor ce provin din zonele de restricție, având în vedere evoluția virusului PPA – Pesta Porcină Africană.

În condițiile în care se comercializează carne de porc fără expertiză sanitar veterinară, se pot primi amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.

Distribuie informația
Alte știri