Ana Blandiana împlinește 75 de ani. La multi ani cu sanatate

Pe numele său adevărat Otilia Coman, Ana Blandiana s-a născut în 1942, la Timişoara. A urmat liceul la Oradea, iar Filologia la Cluj. Ana Blandiana vorbea despre municipiul de pe malurile Crisului Repede drept “oraşul copilăriei şi tinereţii mele, acolo am crescut şi studiat până la terminarea liceului. Chiar dacă m-am născut la Timişoara, Oradea a rămas oraşul meu de suflet”.

După debutul editorial cu placheta „Persoana întîia plural” (1964), s-a impus printre poeții cei mai reprezentativi ai epocii, publicând „Călcâiul vulnerabil” (1966) și „A treia taină” (1969, Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor). A continuat cu alte cărți de poezie: „Cincizeci de poeme” (1970), „Octombrie, Noiembrie, Decembrie” (1972), „Somnul din somn” (1977), „Ochiul de greier” (1981), „Ora de nisip” (1983), „Stea de pradă” (1985), „Arhitectura valurilor” (1990), „La cules de îngeri” (1998), „Soarele de apoi” (2000, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie), „Refluxul sensurilor” (2004).

De-a lungul anilor, poeta a întreprins mai multe călătorii de documentare și studiu în diverse țări europene și a participat la congrese și festivaluri de poezie, în calitate de invitată a unor universități, academii, organizații culturale. În afara volumelor de poezie traduse în foarte multe limbi, i-au mai apărut grupaje de poeme în reviste și antologii din multe tari din Europa, Asia, America Latina.

După 1989, acestor traduceri li se adaugă eseurile literare și articolele de analiză politică apărute în marile ziare germane sub semnătura sa, ca și nenumărate conferințe, lecturi publice, interviuri, intervenții la colocvii, simpozioane și mese rotunde în principalele țări europene.

Radu Enescu sublinia, în Revista „Familia” din 1988 că „Gestul de a scrie constituie pentru Ana Blandiana un act existențial definitoriu, un destin la care a fost ‘condamnată’ dar pe care și l-a asumat, o formulă de echilibru, între perfecta, precara materie și spiritul fragil, de neînvins”,  se mentioneaza pe site-ul agerpres.ro.

Foto: crisana.ro

 

Alte știri