Ana Blandiana, recompensată cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru 2024

Poeta Ana Blandiana a fost recompensată joi cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024, informează EFE.

Juriul subliniază că, „prin poezia sa nestăpânită, (Ana Blandiana) a dat dovadă de o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii”, scrie presa spaniolă. Juriul a apreciat deopotrivă că Ana Blandiana „este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică”.

„Îmi este greu să-mi exprim emoţia şi recunoştinţa pentru marea onoare pe care o reprezintă pentru mine Premiul Asturias, mai ales că – la fel ca întotdeauna când primesc un premiu – nu pot să nu-mi amintesc de gândul lui Platon care recomanda încoronarea poeţilor cu lauri şi alungarea lor din cetate. Şi dacă pentru mine poezia este într-adevăr un drum către polis, o formă de a rămâne, o formă de a însoţi suferinţa celorlaţi?”, a scris Blandiana într-un mesaj în limba spaniolă postat pe reţeaua de socializare Facebook.

Anul trecut, laureatul Premiului Prinţesa de Asturia pentru Literatură a fost scriitorul nipon Haruki Murakami.

Premiile Prinţesa de Asturia, decernate în fiecare an de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei, sunt însoţite de un cec în valoare de 50.000 de euro. Acest premiu se atribuie în opt categorii: arte, literatură, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică, sport.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri