Ana Blandiana și Ion-Andrei Gherasim, în vizită la Memorialul Rezistență și Represiune în Bihor

Memorialul Rezistență și Represiune în Bihor, din Cetatea Oradea, s-a bucurat joi, 5 martie, de o vizită specială din partea scriitoarei și președintei preşedinte al Fundaţiei Academia Civică, Ana Blandiana și a președintelui Fundației Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim.

Prezenți în Orașul de pe Criș, pentru a onora o serie de evenimente culturale, cei doi au vizitat Memorialul închinat celor care au trecut prin închisorile comuniste din România. Mai mult, Memorialul  a oferit celor doi și o descoperire emoționantă. În cadrul expoziției permanente, amenajate în coprul K, al Cetății din Oradea, și-au găsit un loc de cinstre tatăl Anei Blandiana, părintele Gheorghe Coman, dar și Arlette Coposu, soția seniorului Corneliu Coposu.

Ghidul Memorialui a fost dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Orașului Oradea, realizatoarea Memorialului Rezistență și Represiune în Bihor. 

Gheorghe Coman este absolvent al Facultății de Teologie și al Facultății de Drept din Cernăuți, a fost declarat, în anul 1941,  preot confesor în cadrul Armatei Române. Doi ani mai târziu a plecat pe front ca preot militar cu grad de capitan, participand la luptele din Munții Tatra. Numit paroh în cartierul ceferiștilor din Oradea, a ridicat, cu ajutorul enoriașilor, Biserica Ortodoxă „Viile Orăzii”, actuala Biserică Albastră. Din 1947, pentru părintele Gheorghe Coman începe seria hărțuirilor, perchizițiilor și arestărilor de câte două săptămâni. În 1949, Securitatea făcut o percheziție la domiciliu său, în timpul căreia i-a fost înscenată descoperirea unei arme. Acuzat de port ilegal de armă, acesta a fost arestat și ulterior condamnat la doi ani cu suspendare. În 1952 a fost arestat din nou și internat administrativ la Canal, vreme de aproape un an. Toamna lui 1959 i-a adus cea de șaptea și ultima arestare, în urma căreia va fi și condamnat la șase ani de închisoare.

Arlette Coposu a fost arestată în anul 1950, sub acuzația de spionaj pentru Legația Franceză. După un simulacru de proces, soția seniorului Coposu a fost condamnată la 20 de ani de muncă silnică. A executat 14 ani de pedeapsă în diferite penitenciare, între care și cel de la Oradea, unde a lucrat în atelierul de răchită. Sora sa, France, arestată și condamnată în același proces, a murit în detenție. A trecut prin închisorile de la Mislea, Miercurea Ciuc și Oradea (5 octombrie 1963 – 15 aprilie 1964). La eliberare Arlette Coposu avea cancer, a murit doi ani mai târziu, pe  27 decembrie 1966.   

Ana Blandiana s-a născut la 25 martie 1942, la Timişoara, însă întreaga sa copilărie şi adolescenţă a petrecut-o la Oradea, absolvind, în 1959, Şcoala nr. 2, actuala Școală Generală  „Oltea Doamna”, din Parcul Traian.

Distribuie informația
Alte știri