Angajatorii, obligați să aplice măsuri pentru protecția angajaților pe caniculă. Cine nu se conformează va plăti amendă

Foto: pixabay.com

Angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, precum: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

„Inspectorii de muncă verifică respectarea tuturor reglementărilor prevăzute pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor expuşi la temperaturi extreme, şi anume: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/ persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eşalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct.

Măsurile în perioada cu temperaturi extreme se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată.

Angajatorii care nu respectă prevederile privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu caniculă pentru protecţia angajaţilor pot fi amendaţi cu până la 2.500 de lei

Distribuie informația
Alte știri