Ani grei de închisoare pentru Vasile Popa, fostul prim-procuror al Parchetului Bihor

foto / adevarul.ro

Fostul prim-procuror al Parchetul Tribunalului Bihor, Vasile Popa,  trimis în judecată de procurorii DNA pentru șantaj, luare de mită și abuz în serviciu, a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la  6 ani de închisoare cu executare.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au hotărât să-i aplice inculpatului Vasile Popa pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare la care s-a adăugat un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv,  3 ani de închisoare, 2 ani închisoare, 1 an închisoare, rezultând în spor 2 ani închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 6 ani închisoare.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Popa pentru şantaj, luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului. De asemenea, au fost trimiși în judecată omul de afaceri Alin David, pentru cumpărare de influență, și șeful Serviciului Județean de Medicină Legală, Gabriel Mihalache. Cercetările în cazul lui Vasile Popa au fost declanșate în urma unui denunț făcut de omul de afaceri orădean Dorinel Edu, proprietarul unei firme de construcţii, care a susținut că i-ar fi dat magistratului peste 50.000 de euro, reprezentând bani și servicii, pentru a-l ajuta cu soluții favorabile în anchetele penale începute împotriva sa.

Procurorii îl mai acuzau pe Popa şi că, în cursul lunii aprilie 2014, l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale. Popa, Mihalache şi Adrian David au fost trimişi în faţa instanţei, dosarul fiind judecat la Curtea de Apel Timişoara.

Din toate acuzaţiile aduse fostului prim procuror, magistrații Curții de Apel Timișoare au dispus condamnarea lui Vasile Popa la trei ani de închisoare cu executare. Gabriel Mihalache şi afaceristul Adrian David au fost achitaţi. Sentinţa a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Alte știri