ANM a emis de la începutul lunii iunie 68 de avertizări meteorologice de Cod roşu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis de la începutul lunii iunie 68 de avertizări meteorologice de Cod roşu, faţă de 51 în iunie 2019, fiind însă foarte aproape de cele 85 de avertizări emise pe parcursul lunii iunie 2020, a declarat, sâmbătă, 26 iunie , directorul general al ANM, Elena Mateescu, adăugând că iunie se dovedeşte a fi o lună a extremelor meteorologice.

Ea a precizat că numai pe parcursul zilei de vineri au fost emise 48 de avertizări meteorologice de tip nowcasting de vreme severă imediată, dintre care 36 de Cod roşu, care au dublat practic avertizarea meteorologică generală de Cod portocaliu şi Cod galben.

” În acest an, pentru prima dată, a fost emis un Cod roşu pentru ultima decadă a unei luni iunie pentru val de căldură şi disconfort termic accentuat în partea de vest a ţării. Vorbim, de asemenea, de patru zile consecutive în care am avut depăşiri ale recordurilor zilnice de temperatură, atât la nivelul maximelor cât şi minimelor. Indicele temperatură-umezeală a depăşit pragul critic de 80 de unităţi în aproape toată ţara. „, a explicat directorul general al ANM.

Potrivit sursei citate, instabilitatea atmosferică şi ploile torenţiale vor persista sâmbătă şi duminică, iar în unele zone din vestul şi sud-vestul ţării se va intensifica şi valul de căldură.

Elena Mateescu a subliniat că începând de marţi, 29 iunie, temperaturile vor fi în creştere de la o zi la alta şi se va instala din nou canicula, iar în vestul şi sud-vestul ţării se vor atinge frecvent 35 de grade, ajungând chiar şi la 38 de grade Celsius.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri