Anotimpul nebunilor s-a încheiat, începe Postul Paștelui

Cu procesiunile din Marțea Carnavalului, Fasching Dienstag, Merdi Gras, Carnival Tuesday sau Shrove Tuesday s-a încheiat cel de al cincilea anotimp, Anotimpul Nebunilor.

În satele, orașele, țările majoritar catolice unde se mai păstrează tradiția, au avut loc ieri ultimele manifestări distractive înainte de Miercurea Cenușii, când începe Postul Paștelui pentru credincioșii de rit apusean, catolici sau protestanți.

Asociațiile carnavaliștilor, grădinițele, școlile și organizațiile și asociațiile de sport, muzică, grădinărit, ecologiste s-au gătit pentru ultima zi care permite oficial distracția. Îmbrăcați și mascați de carnaval, cu sau fără care alegorice au defilat prin sate și orașe, au mărșăluit, cântat, dansat, făcut piramide umane, demostrat virtuozitatea de a mânui biciurile lungi, au aruncat bomboane, dulciuri, confetti și paie, au pictat spectatori, le-au umplut glugile cu confetti sau rumeguș, sau i-au răpit pur și simplu și i-au descălțat sau le-au legat picioarele.

În funcție de influența asociațiilor carnavaliștilor și de suportul local, carele alegorice au fost spectaculoase sau modeste, iar acolo unde asociațiile sunt mici, s-au mulțumit să decoreze mașini. Carnavaliștii nu au menajat politicienii și temele de actualitate, de la războiul din Ucraina, la încălzirea globală.

Distracția a continuat seara în corturi, restaurante, hale, până dimineața, unde au avut loc numere de cabaret, dansurile gardistelor și scurte recitaluri cu cântece distractive. Ziua de azi este Miercurea Cenușii. Carnavaliștii și nebunii se trezesc murdari și mahmuri și intră în Postul Paștelui.

Carnavaliștii sunt cei care participă la procesiuni în mod organizat, nebunii sunt spectatorii care se maschează și ei și își permit să sară calul la distracție.

În spațiul germanic, Miercurea Cenușii este și ziua bătăliilor politice „nepoliticoase”. De fapt uneori chiar brutale și vulgare. Marile partide politice se reunesc și nu își cruță adversarii politici în discursurile lor. Evident organizatorul este în lumină favorabilă. Tradiția a început în secolul al XVI-lea, când țăranii bavarezi, la târgul de animale au luat în discuție nu doar prețurile vitelor scoase la vânzare, ci și temele de actualitate ale landului, de la politică, la religie, viață.  

În țările cu tradiție în carnaval, săptămâna aceasta este vacanță sau concediu.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri