Apare un nou tip concediu în România/ Când pot angajații să beneficieze de el?

Președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, precum și a OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Noul act normativ prevede o serie de drepturi suplimentare pentru angajați. Printre altele, angajatul va avea dreptul la un concediu în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane cu care locuiește în aceeași gospodărie.

Conform noilor reglementări, angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.

De asemenea, salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiţii de muncă mai favorabile.

Distribuie informația
Alte știri