Apicultorii afectaţi de fenomene hidrometeorologice nefavorabile primesc ajutor de minimis

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o Hotărâre prin care se instituie schema de „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol”. Măsura se instituie întrucât familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum şi a cantităţii mici de polen şi nectar, se arată într-un comunicat emis marţi de Ministerul Agriculturii.

”Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis va fi în valoare de 20 lei/familia de albine, reprezentând aproximativ 48% din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente”, informează Ministerul Agriculturii.

Termenul de depunere a cererilor şi documentelor însoţitoare este 31 octombrie 2019. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, respectiv 37 milioane lei, se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pe anul 2019.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate. Ei trebuie să aibă familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.251/2017. Mai mult, apicultorii trebuie să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

Distribuie informația
Alte știri