Aproape 400 de ucraineni sunt cazați încă în Bihor/ Misiuni desfășurate de bihoreni în sprijinul refugiaților

Pompierii militari, personal medical, reprezentanții Prefecturii Bihor și ai celorlalte instituții publice cu competențe atribuite de legislația în vigoare desfășoară în permanență, alături de autoritățile locale, organizații neguvernamentale, mediul privat și cetățeni din județul Bihor, activități în sprijinul refugiaților ucraineni.

Din informațiile centralizate la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) Bihor, de la debutul conflictului armat, până astăzi, 23 mai a.c., peste 3430 de refugiați au beneficiat de cazare în județul nostru, iar în prezent, 384 de cetățeni ucraineni sunt cazați în 29 de locații din Bihor.

De asemenea, în municipiul Oradea, funcționează Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor, unde cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, li se acordă sprijin atât la fața locului, cât și pe termen lung. Astfel, de la deschiderea Centrului, până în data de 23 mai a.c., 1671 de refugiați ucraineni, din care 933 de adulți și 738 de minori, au beneficiat de serviciile oferite de către reprezentanții instituțiilor publice implicate în acest demers sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Bihor, ai organizațiilor din cadrul Grupului de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, precum și de voluntarii prezenți în cadrul acestuia, unii dintre aceștia fiind chiar refugiați ucraineni.

Persoanele refugiate, sosite la Centru, au solicitat informații cu privire la cazare, transport, la modul de obținere a permisului de ședere temporară, la servicii medicale, la posibilitățile de angajare, la măsurile de asistență socială etc., fiecare dintre acestea beneficiind de consiliere specializată și de serviciile de care aveau nevoie. De asemenea, refugiaților veniți la Centru le-au fost donate alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, iar copiilor, inclusiv cărți potrivite vârstei, în limba ucraineană.

Centrul, operaționalizat în urma deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, în data de 21 martie a.c., funcționează sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) și în colaborare cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Totodată, pe lângă activitățile desfășurate la nivelul județului Bihor în sprijinul cetățenilor ucraineni, începând cu data de 1 martie a.c., până în data de 22 mai a.c., peste 200 de pompieri militari bihoreni au fost mobilizați în serii, în fiecare săptămână, în Sighetu Marmației și Siret, unde au desfășurat misiuni de triaj, transport și ajutorare a cetățenilor ucraineni care au intrat în țara noastră prin punctele de frontieră din localitățile menționate. Duminică, 22 mai a.c., un nou schimb de pompieri bihoreni a sosit în Siret, unde continuă să le ofere refugiaților tot sprijinul necesar.

Distribuie informația
Alte știri