RAR va emite, de la 1 decembrie, certificatul ”RAR Auto Pass”, la vânzarea unei maşini înmatriculate în România

Registrul Auto Român va emite, de la 1 decembrie, certificatul ”RAR Auto Pass”. Aceesta se va elibera pentru autovehiculele înmatriculate în România şi va costa circa 50 de lei. Pentru a obţine certificatlul nu este nevoie ca vehiculul să fie prezentat la RAR.

Documentul va fi eliberat la vânzarea maşinii pentru a putea fi prezentat cumpărătorului, conform legii 142 din 2023 şi OMTI 210 din 2024, şi se adresează maşinilor deja înmatriculate în România, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de RAR.

”RAR Auto Pass” va conţine informaţii esenţiale despre istoricul kilometrajului, dar şi despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranţă ale autovehiculului.

La sfârşitul lunii mai aplicaţia ”RAR Auto Pass” va fi gata din punctul de vedere al platformei digitale şi va fi distribuită către toate entităţile care vor completa în aceasta datele necesare eliberării certificatului ”RAR Auto Pass” (service-uri, staţii ITP, ateliere pentru inspecţii tahografe şi/sau limitatoare de viteză, producatorii de vehicule rutiere).

”Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minimum 6 luni. Prin urmare începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RAR Auto Pass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacţiei. În certificat se vor regăsi date complexe despre istoricul maşinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului, data şi natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare şi direcţie, precum si tipul intervenţiei pe vehicul (întreţinere, reparaţie, actualizare de soft etc.,). În situaţia puţin probabilă în care, în momentul interogării aplicaţiei, nu este găsită nicio informaţie despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare”, arată reprezentanţii RAR.

Distribuie informația
Alte știri