Armonii întunecate de toamnă la filarmonica orădeană

Două lucrări tulburătoare și întunecate sunt oferta filarmonicii orădene în cel de al doilea concert al stagiunii: Concertul pentru vioară și orchestră în re minor, op 47 de Jean Sibelius și Simfonia a IV-a în fa minor, op 36 de Piotr Ilici Ceaikovski. Solistul serii este violonistul de origine rusă Artur Kaganovski, iar dirijorul serii este Paul Mann. Cei doi oapseți sunt deja prezențe cunoscute și apreciate de publicul orădean, programele cu care se prezintă fiind de fiecare dată un nou prilej de îmbogățire sufletească.

Concertul de Sibelius este unul dintre cele mai frumoase, dar și mai dificile din punct de vedere tehnic dedicate viorii. Desconsiderată surprinzător de multă vreme, lucrarea a devenit una dintre cele mai îndrăgite, alături de concertele pentru vioară de Bach, Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Brahms și Ceaikovski. Un destin mai dificil îl are în continuare Concertul lui Korngold. Concertul lui Sibelius este copleșitor de la primele măsuri. Armoniile nordice întunecate, specifice compozitorului finlandez, și acrobațiile tehnice solicită solistul, orchestra și dirijorul, iar ascultătorii sunt cuprinși de o adevărată beție sonoră. Și cu ajutorul lor și-a câștigat concertul popularitatea binemeritată, indiferent la părerea criticilor.

Simfonia a IV-a de Ceaikovski este răspunsul compozitorului rus la Simfonia a V-a de Beethoven, 70 de ani mai târziu. Față de celebra Simfonie beethoveniană a Destinului, simfonia lui Ceaikovski este de un fatalism copleșitor. Spectaculoasă din punct de vedere melodic și orchestral, lucrarea se înscrie în spiritul romantic ajuns la apogeu. Poate doar Simfonia a VI-a (Patetica), din cele șase, surprinde la fel de bine volatilitatea psihică a compozitorului, dorințele și spaimele lui sufocante. Chiar dacă a fost considerat de contemporanii din Rusia „trădător” al spiritului național, prea occidental, și în această lucrare reușește Ceaikovski să împletească spiritul rus cu cel occidental.

Violonistul american de origine rusă Artur Kaganovsky a fost descoperit și instruit o vreme de Isac Stern. Este absolvent al Juilliard School. A concertat pe toate scenele importante, din New York până în Tokyo și Sidney. „Este recunoscut pentru sunetul său cald și bogat, dar și pentru remarcabila și excepționala tehnică muzicală dezvăluite cu mult tact în interpretările sale.”

Dirijorul britanic Paul Mann este și el o prezență cunoscută pe scenele internaționale. Repertoriul său cuprinde atât piese celebre din istoria muzicii clasice, cât și compozitori contemporani și rock-simfonic.

Cele două lucrări oferite de orchestra filarmonicii orădene și cei doi oaspeți se potrivesc atât începutului de toamnă, cât și perioadei istorice pe care o trăim. Iar oncluzia fiecăreia este că merită să avem încredere și să ne îndreptăm spre lumină.

Mai puteți găsi bilete pentru acest concert la casa de bilete a filarmonicii și pe platforma bilete.ro .

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri