Artificiile sunt pentru o noapte. Animalele pentru o viață. De ce este important microcipul

Ultima zi din an este o adevărată provocare pentru mulți stăpâni de câini. Artificiile zgomotoase și colorate și petardele ce explodează pot supăra chiar și cel mai calm patruped. Din păcate, în perioada sărbătorilor de iarnă, tocmai din această cauză, mulți câini fug de acasă, speriați de aceste zgomote. Pentru a le oferi o șansă să ajungă înapoi la stăpâni este obligatoriu ca aceștia să fie microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân. Tocmai de aceea, dacă aveți un câine, trebuie să-i asigurați siguranța și să țineți cont de obligațiile care vă revin.

Vă reamintim de ce este important microcipul și care este rolul lui, precum și ce spune legea în ceea ce privește această procedură.

Ce este microcipul?

Microcipul este un dispozitiv de dimensiune redusă, care se implantează sub piele, la nivelul cefei patrupedului, procedura nefiind dureroasă. Conform OUG 155/2001, atunci când vorbim despre câinii de pe teritoriul României care au împlinit vârsta de cel puțin 3 luni, este obligatoriu ca ei să fie identificați și, ulterior, să fie înregistrați într-o bază de date națională (care se numește RECS – Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân).

Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân (RECS)

RECS este o platformă electronică dezvoltată pentru înregistrarea și monitorizarea câinilor cu stăpân din țara noastră. Aceasta a fost creată pentru a facilita implementarea legislației privind microciparea și înregistrarea câinilor.

Cum funcționează un microcip?

•          Orice microcip are alocat un număr unic ce poate fi vizualizat în momentul scanării animalului cu un dispozitiv special.

•          Numărul microcipului este asociat cu datele proprietarului (nume, adresă, nr. de telefon, email) pe platforma RECS .

•          Toate cabinetele veterinare dețin cititor de microcipuri.

În cazul în care cățelul dumneavoastră este pierdut, microcipul oferă o șansă în plus, deoarece dacă este găsit de către cineva și dus la un cabinet veterinar, va fi scanat microcipul și ulterior introdus numărul în RECS, unde vor fi afișate datele dvs.

Important de menționat este faptul că microcipul nu funcționează precum un GPS, așa că nu poate fi localizat animalul cu ajutorul lui. Un câine care nu este microcipat și înregistrat în RECS va fi considerat a fi „un câine fără stăpân”.

De asemenea, microciparea reprezintă una dintre condițiile obligatorii pentru a putea călători în străinătate cu animăluțul.

Orice modificare intervenită în viața câinelui precum schimbarea proprietarului, vânzare, donare, pierdere, furt, moarte, trebuie înregistrată în RECS de către un medic veterinar ce deține acces pe această platformă.

Orădenii pot să-și microcipeze câinii aparținând rasei comune sau metiși ai acestora în cadrul campaniei care se derulează prin intermediul a două cabinete veterinare care au încheiat contracte cu administrația locală. Foarte important de menționat este faptul că, de anul viitor, Primăria Oradea va continua cu o campanie de sterilizare gratuită, iar câinii care nu sunt microcipați nu vor putea fi sterilizați.

Legislația prevede amenzi dure pentru stăpânii care nu-și microcipează câinii

Potrivit OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, deținătorii de câini din rase comune sau metiși au obligația sterilizării acestora. Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Cabinete în care vă puteți microcipa câinele gratuit:

SC Premiere Vet Health SRL – dr. Daiana Nășcan

str. William Shakespeare nr. 11B, Oradea

Program cabinet:

Luni – Vineri: 10:00 – 19:00

Sâmbătă: 10:00 – 13:00

Distribuie informația
Alte știri