Artmark: Un metru pătrat de spațiu cultural românesc, peste 2.000.000 de euro        

Și Licitația de Iarnă de la Artmark a avut parte de recorduri. Iată rezultatele, în câteva cifre: un total de aproape 700.000 de euro, o rată de adjudecare de aproximativ 70%, 206 loturi de artă, 175 de palete (participante), dintr-un total de 344 de palete înscrise în licitație (fizic, telefonic și online), din care au adjudecat propriu-zis 89 de palete.           

Topul adjudecărilor Licitației de Iarnă Artmark a fost condus de pictorul Nicolae Tonitza, în cadrul evenimentului care a avut loc joi, 18 decembrie, la Palatul Cesianu-Racoviță. Al său este cel mai valoros centimetru pătrat de spațiu românesc adjudecat. Este vorba de data aceasta de un spațiu cultural, o micuță dar superbă pictură, „Cap de copil (Nineta Gusti)”, care s-a adjudecat cu 42.500 de euro, plecând de la un preț de pornire de 15.000 de euro. În concret: 218 euro pentru un centimetru pătrat de pictură a marelui artist român al inocenței copilăriei, ceea ce, extrapolat, ar conduce la o valoare de 2.180.000 de euro pentru un metru pătrat de artă românească importantă.          

Băncilă și Verona au realizat printre cele mai bune dintre adjudecările lor din ultimii zece ani. Din trei lucrări de Arthur Verona, două s-au adjudecat spectaculos, depășind de multe ori maxima estimării: „Serbare câmpenească” se adjudecă, în aplauzele sălii, cu 17.000 de euro (de aproape 3 ori și jumătate maxima estimării), iar „Convoi de sănii în Bucovina”, provenind din colecția istorică Krikor Zambaccian, cu 15.000 de euro (de aproape 3 ori maxima estimării). Totodată, celebrul „Liliac” al lui Octav Băncilă face senzație, plecând de la 2.000 de euro și adjudecându-se cu 15.000 de euro, câtă vreme „Garoafe roșii” se adjudecă pentru 11.000 de euro (dublul maximei estimării).          

Cele mai disputate opere de N. Vermont au fost „Spălătorese” – care și-a triplat prețul de pornire, plecând de la 4.000 de euro și adjudecându-se pentru 12.000 de euro – și „Cusătoreasa” – care și-a dublat maxima estimării, adjudecându-se pentru 10.000 de euro.          

Ne bucurăm să anunțăm că 42% dintre adjudecări (raportat la numărul adjudecărilor, iar nu la valoarea totală a licitației) au fost realizate de acest segment de vârstă, fapt inedit în rândul licitațiilor de artă importantă de până acum. Clasicitatea și perenitatea tematicilor prezente în expoziție și în licitație fac aceste rezultate și mai remarcabile.           

Următoarelor două licitații speciale de Crăciun sunt : Bijuterii și Artă Decorativă (exclusiv online, miercuri, 20 decembrie, ora 19.00), Eleganță, Ceasuri și Mașini de Colecție, inclusiv o selecție Rolex și Patek Philippe (joi, 21 decembrie, ora 19.00 – atât la Palatul Cesianu-Racoviță, cât și online)    

Distribuie informația
Alte știri