Asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale, obiectiv prioritar al BNR

Foto: evz.ro

Obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României(BNR) rămâne păstrarea stabilităţii recâştigate şi asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale, în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă, susţine guvernatorul BNR, conform unui comunicat remis redacţiei noastre.

Mugur Isărescu a explicat că, după depăşirea, la finele lunii martie 2020, a vârfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piaţa financiară internă BNR a sporit considerabil volumul operaţiunilor repo efectuate pe baze bilaterale (al căror stoc mediu zilnic a ajuns în perioada 1 aprilie – 15 mai 2020 la aproximativ 13 miliarde lei) şi a iniţiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piaţa secundară (stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei).

„Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb al leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă. Vom urmări evoluţia situaţiei sanitare şi a măsurilor întreprinse de autorităţi, în scopul adoptării deciziilor adecvate. Raportul asupra inflaţiei corespunzător trimestrului I al anului curent va fi dat publicităţii la sfârşitul acestei luni”, a afirmat Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că amploarea acestor infuzii de lichiditate este reliefată şi de faptul că, în luna februarie, BNR a efectuat operaţiuni de absorbţie de lichiditate, media zilnică fiind de circa 3 miliarde de lei.

Alte știri