Astazi este sărbătorită Ziua Mondială a Șahului. Oradea a avut in ultimii ani mai multi campioni

Sportul mintii poate fi definit ca fiind o competiție între alb și negru, care se bat utilizând strategii și făcând apel la inițiativă.

„Șahul este piatra de încercare a inteligenței”, definea, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, acest joc al minții, Johann Wolfgang von Goethe, cel mai important reprezentant al clasicismului german.

Asupra originii jocului de șah există multe legende. “Se poate considera însă că șahul a apărut în India cu mai bine de 2000 de ani în urmă. Legenda spune că un înțelept indian, Sessaibn Dahar, ar fi inventat jocul de șah, pentru a-l instrui și distra pe împăratul perșilor, Seram. Jocul se numea atunci „ciaturanga”. “

În România, Campionatul Național de Șah a debutat în anul 1926, la Sibiu.  Competiția s-a ținut cu regularitate, anual, de abia începând cu 1946.  Campionatul Național de Șah destinat doamnelor a debutat în 1936, la București, cu victoria Rodicăi Manolescu.

In Bihor , sportul mintii a prins mult la copii si tineri dupa Revolutie, gratie antrenorului Dan Rat care a pregatit multi juniori care au devenit campioni nationali la individual sau cu echipa. E vorba de gemenii Maria si Tudor Ursente, Robert Hajbok,  Alexandru Stanciu sau  Jakab Kincso (Marghita) care au castigat numeroase turnee in tara si strainatate.

Distribuie informația

Sogema face angajări. Se caută muncitori calificați și necalificați pentru croit, călcat, cusut cu mașina și cusut manual. Informații suplimentare la numerele de telefon: 0359412081 și 0773964846

Alte știri