Astazi este sărbătorită Ziua Mondială a Șahului. Oradea a avut in ultimii ani mai multi campioni

Sportul mintii poate fi definit ca fiind o competiție între alb și negru, care se bat utilizând strategii și făcând apel la inițiativă.

„Șahul este piatra de încercare a inteligenței”, definea, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, acest joc al minții, Johann Wolfgang von Goethe, cel mai important reprezentant al clasicismului german.

Asupra originii jocului de șah există multe legende. “Se poate considera însă că șahul a apărut în India cu mai bine de 2000 de ani în urmă. Legenda spune că un înțelept indian, Sessaibn Dahar, ar fi inventat jocul de șah, pentru a-l instrui și distra pe împăratul perșilor, Seram. Jocul se numea atunci „ciaturanga”. “

În România, Campionatul Național de Șah a debutat în anul 1926, la Sibiu.  Competiția s-a ținut cu regularitate, anual, de abia începând cu 1946.  Campionatul Național de Șah destinat doamnelor a debutat în 1936, la București, cu victoria Rodicăi Manolescu.

In Bihor , sportul mintii a prins mult la copii si tineri dupa Revolutie, gratie antrenorului Dan Rat care a pregatit multi juniori care au devenit campioni nationali la individual sau cu echipa. E vorba de gemenii Maria si Tudor Ursente, Robert Hajbok,  Alexandru Stanciu sau  Jakab Kincso (Marghita) care au castigat numeroase turnee in tara si strainatate.

Distribuie informația
Alte știri