Ateliere de încondeiat ouă la Muzeul Țării Crișurilor

Foto: arhiva

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a organizat, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, ateliere de încondeiat ouă, care s-au desfășurat în două serii: 13-15 aprilie și 19-20 aprilie a.c., sub îndrumarea meșterilor populari Dorina Hanza și Andreea Făt, precum și a muzeografelor de la Secția de Etnografie, dr. Simona Bala, dr. Sabina Horvath și Melania Țărău. Peste 300 de copii, tineri și adulți s-au înscris din timp pentru a lua parte la acestea. Primii participanți au fost 40 de studenți străini ai Universității din Oradea – parte dintre ei veniți cu burse Erasmus în România din Turcia, Kosovo, Portugalia, Polonia, Thailanda, Spania și Moldova.

Zilele următoare a continuat efervescența atelierelor: au mai venit la muzeu pentru a deprinde meșteșugul încondeierii ouălor peste 260 de copii de toate vârstele, începând de la grădiniță, până la elevi de liceu: două grupe de copii de la Grădinița 47, două clase de elevi de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” – de la clasa pregătitoare și a III-a, elevi de la clasa pregătitoare a Școlii Generale nr. 11, o clasă de a IV-a de la Școala Generală nr.16, o grupă de elevi de la Școala Americană, clasa a XI-a de la Liceul de Arte Oradea, copii de la Fundația Life Tineret Oradea, clasa a III-a de la Liceul Sportiv, precum și alți copii cu părinți.

Toți participanții au fost inițiați în tainele „împistririi” ouălor cu ceară, au învățat cum să deseneze pe coaja ouălor, cum să le vopsească și, în cele din urmă, cum să scoată la lumină modelul creionat în ceară. Activitățile de la ateliere au fost completate de un tur ghidat în expozițiile permanente și temporare ale muzeului¸ iar la plecare, fiecare a putut să păstreze drept amintire propria creație.

Distribuie informația
Alte știri