Ateliere dedicate prevenției și siguranței, în parcul Muzeului Țării Crișurilor

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Jandarmeria Română – Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gl. bg. Anton Berlescu” Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Hotel Continental Forum Oradea, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor” și Autogrand Oradea, Skoda România (Partener de mobilitate), organizează în cadrul evenimentului cultural estival Tipografia de idei | #hailamuzeu, ediția a II-a, o serie de ateliere dedicate prevenției și siguranței atât în viața de zi cu zi, cât și în mediul online. Acestea vor avea loc în parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), în fiecare zi de miercuri din lunile iulie-august a.c., între orele 10.00-13.00, cu excepția zilei de 14 august.

În cadrul acestora, copiii vor avea posibilitatea să descopere și să experimenteze propriile abilități și aptitudini preventive, să identifice atât situațiile de risc, cât și soluțiile pentru acestea, prin intermediul unor jocuri interactive (șotronul preventiv, roata prevenirii, lecții deschise, materiale video).

Atelierele adresate copiilor cu vârsta între 5-12 ani sunt structurate pe trei paliere, astfel: 

1.  Atelier axat pe siguranța rutieră, în cadrul căruia copiii și adolescenții învață, alături de polițiștii de prevenire bihoreni, principalele reguli de circulație, cum să identifice riscurile din vecinătatea traficului rutier și semnificația indicatoarelor rutiere.

Copiii implicați în atelierul de siguranță rutieră vor participa la simulări în trafic, inclusiv prin folosirea covorului rutier, vor fi angrenați în povestiri, însoțite de jocuri de rol, în cadrul cărora vor avea ocazia să identifice diferitele reguli de circulație, în calitate de participanți la trafic, activități care îi ajută să învețe un ansamblu de reguli de siguranță în traficul rutier.

2.  Atelier de lucru axat pe siguranța copiilor acasă, pe stradă și la școală 

Activitățile din cadrul acestui atelier sunt axate pe identificarea unor situații de risc ivite în interacțiunea cu persoane necunoscute, identificarea unor situații de urgență și reguli de comportament pe stradă, acasă și la școală. 

  • Atelier axat pe siguranța copiilor în mediul online

În cadrul acestui atelier copiii vor fi informați cu privire la utilizarea corectă a resurselor din mediul online, despre cum să se protejeze de pericolele din mediul online, precum și despre interacțiunea cu persoane necunoscute. 

Pentru tineri și adolescenți, cu vârsta între 13-18 ani, atelierele sunt structurate pe două teme, respectiv: 

  1.  Atelier axat pe siguranța tinerilor/adolescenților în mediul online

În cadrul acestui atelier, adolescenții vor fi informați cu privire la utilizarea corectă a resurselor din mediul online, despre cum să se protejeze de pericolele din mediul online, precum și despre interacțiunea cu persoane necunoscute. 

2. Atelier de prevenire, informare și conștientizare cu privire la prevenirea consumului de substanțe interzise.

În cadrul acestui atelier vor fi abordate teme despre dependența de alcool, droguri, dependența digitală (internet și rețele sociale), consecințele legale, sociale și de sănătate, vor fi oferite idei practice de a gestiona  riscul adolescentului de a începe consumul, se vor desfășura exerciții interactive cu ochelarii care simulează  efectele consumului de droguri și alcool.

Participarea la oricare dintre aceste ateliere este gratuită în limita a 20 de copii/zi/grupă de vârstă, iar înscrierile se pot face accesând următorul formular de înscriere: https://forms.gle/kyN9bTPwtdzKNete8 .

Distribuie informația
Alte știri