ATENȚIE: Cod Portocaliu meteorologic și hidrologic

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Portocaliu, valabilă pentru județul Bihor, în data de 16 iunie, între orele 12:00 –23:00, fenomenele vizate fiind “averse torențiale, cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70…80 km/h), vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice.”.

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru județul Bihor, o avertizare hidrologică –Cod Portocaliu, valabilă  în perioada 16.06.2020 ora 12:00 – 17.06.2020 ora 14:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Barcău, Crişul Repede și Crişul Negru. Conform datelor transmise de  Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, avertizarea hidrologică vizează în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în intervalul 16.06.2020 ora 18:00 – 17.06.2020 ora 06:00, pe unele râuri mici din judeţ.

În scopul prevenirii efectelor negative provocate de fenomenele meteorologice periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Pe timpul  furtunii, cetățenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să se  adăpostească  în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, să închidă ușile și ferestrele și să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice.

         Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanță sigură  față  de  copaci  sau stâlpi de electricitate.

Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, pompierii recomandă bihorenilor următoarele măsuri:

•        Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

•        Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

•        Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.

Pe timpul producerii inundaţiei:

•        Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;

•        Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

•        În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

•        Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;

•        Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

•        Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;

•        Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

•        Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;

•        Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Alte știri